latinica  ћирилица
20/01/2020 |  08:25 | Аутор: СРНА

Опрез због угаженог снијега на коловозима у вишим предјелима

На путевима у Републици Српској и Федерацији БиХ вози се по мокрим и клизавим коловозима у нижим предјелима, док у вишим планинским предјелима и преко превоја има мјестимично угаженог снијега на коловозу.
зима - Фото: СРНА
зимаФото: СРНА

Због ниске температуре из Ауто-мото савеза Републике Српске скрећу пажњу на формирање поледице, посебно у вишим предјелима, преко превоја, мостова и на прилазима тунелима.

Магла смањује видљивост на дионицама у котлинама, а посебно уз ријеке Босну, Дрину, Врбас, те Спречу и Лашву.

Возачима из АМС скрећу пажњу да на пут не крећу без зимске опреме, да возе опрезно и вожњу прилагоде условима на путу.

Због изградње моста на ријеци Сави измијењен је режим одвијања саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка, у зони насеља Чатрња и царинског терминала, па возаче из АМС моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену саобраћајну сигнализацију.

Због радова на раскрсници на споју ауто-пута Бањалука-Добој и магистралног пута Јоховац-Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на том магистралном путу.

Ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка-Добој један.

На дијелу магистралног пута Брчко-Бијељина, на дионици Брчко-Доња Буковица, због радова на санацији коловоза, саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком.

У току је изградња мале хидроелектране "Крупац" на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-граница Републике Српске /Богатићи/, на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично, једном траком, уз постављене семафоре.

Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила не саобраћају.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На регионалном путу Црна Ријека-Бјелајце саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком, уз регулацију семафорима.

На дијелу регионалног пута Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика због активираног клизишта одвијање саобраћаја је успорено, наизмјенично једном саобраћајном траком.

У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи-Цапарде, па се саобраћај одвија наизмјенично једном коловозном траком.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због активираног клизишта, одвија једном траком, наизмјенично.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици, на подручју општине Нови Град, саобраћај се одвија једном траком.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На подручју Федерације БиХ магла и ниска облачност смањују видљивост на путевима Рипач-Врточе, Ланиште-Кључ, док су јаки удари вјетра могући на дионицама на подручју Посушја, Ливна и Купреса.

Због санације на магистралном путу Јајце-Црна Ријека од 7.00 до 16.00 часова најављене су повремене получасовне обуставе саобраћаја, уз 15-минутно пропуштање возила.

Послије 16.00 часова на овој дионици саобраћа се наизмјенично, једном траком.

На магистралном путу Зеница-Немила кроз тунел "Врандук" током дана саобраћај се одвија двосмјерно од 5.00 до 21.00 час.

У времену од 21.00 до 00.30 часова возила се пропуштају наизмјенично, док је од 00.30 до 5.00 часова саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе користе обилазницу кроз насеље Тетово, а возила тежа од 7,5 тона преусмјеравају се на алтернативне правце Добој-Шићки Брод-Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.

Због радова спорије се саобраћај одвија и на магистралним путевима Сребреник-Орашје /тунел Орманица/ и Ланиште-Кључ.

На граничним прелазима задржавања нису дужа од 30 минута.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере тренутно стање саобраћаја на 11 граничних прелаза - Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.