latinica  ћирилица
20/01/2020 |  09:11 ⇒ 11:09 | Аутор: РТРС

Двије даме из Приједора у "борби" за Часни крст

Ниска температура и снијег нису спријечили одважне пливаче у Приједору, да након литије, у присуству више хиљада грађана, скоче у хладну Сану и пливају за Часни крст.

Од њих четрдесет пет, до Часног крста први је допливао Данијел Дрљача, коме је ово шеста побједа. Међутим, посебне симпатије припале су јединим дамама међу приједорским богојављенским пливачима, мајки и кћерки – Милени и Невени Рончевић.

Снијег и хладноћа нису им били препрека да без оклијевања скоче у Сану, чија је температура била тек нешто изнад нуле, и "изађу на црту" мушким конкурентима у "борби" за Часни крст. Иако Милена и њена кћерка Невена, дионицу од 33 метра до Крста нису препливале прве, сви си били сагласни да су оне, заправо, моралне побједнице овогодишњег богојављенског пливања у Приједору.

- Ево по трећи пут ја пливам, кћерка други пут. Осјећај је такав да се то не може ријечима описати. Ја сам иначе одрасла у патријархалној породици гдје је православље било на првом мјесту, Бог, Бадњи дан, Божић, слава, тако да, Богојављење је сада објединило и Бога, и љубав према води и баш онако, све се ујединило како треба - рекла је Милена Рончевић.

Како каже Милена, љубав према истим вриједностима пренијела је и на кћерку Невену. Заједно су пливале у леденој води и бодриле једна другу. Њихова храброст и одважност одушевила је Приједорчане. Осјећај током богојављенског пливања је неописив, истиче Невена.

- Ја бих додала да сви који дођу на ову ријеку, пошто данас све ријеке представљају ријеку Јордан, и дају нам моћ, здравље, мир и спасење, савјетујем људима да приђу тој ријеци, и бар се умију или оперу руке, јер то је нешто заиста велико и предиван је осјећај - истакла је Невена Рончевић.

Адекватна припрема за пливање у оваквим условима једноставно не постоји, поручује Невена. Све је, каже, ствар одлуке и психичке спремности.

-  Зато што се заиста та хладноћа не осјети у том моменту. Да ли због литије која је одржана јуче и јутрос, заиста то је само психа и неке психичке припреме - изјавила је она.

Једно је сигурно – Милена и Невена учествоваће у Богојављенском пливању и наредних година.

- И позивамо све даме, да нам се прикључе јер треба, јер на овај дан ником се ништа не може десити, јер су нам срца отворена према свима и бог то цијени - каже Милена.

- Желим да додам да Славица која је пливала прошле године, ове године је трудна и само то говори много тога о овом чину и догађају - истакла је Невена.

Милена и Невена су добар примјер како се уз довољно мотивације, жеље и одважности може савладати било каква препрека, у овом случају пливање до циља у екстремним условима. Ко зна, можда се, слиједећи њихов примјер, савјет и позив, наредне године још нека Приједорчанка одлучи да за Богојављење скочи у хладну Сану, у надметању за Часни крст.