latinica  ћирилица
20/01/2020 |  09:37 ⇒ 09:38 | Аутор: СРНА

Муџахедини звјерски убијали Хрвате

Муџахедини су у протеклом рату у селима Лашва, Дусина, Доња и Горња Вишњица на подручју жупе Бусовача починили злочин над Хрватима и масакрирали их у присуству родбине, не гледајући да ли је ријеч о војницима, старим или изнемоглим, пише Глас Српске, позивајући се на строго повјерљиве документе ХВО-а.
Муџахедини у тзв. Армији БиХ (photo: bbc.com) -
Муџахедини у тзв. Армији БиХ (photo: bbc.com)

Према тим документима, муџахедини су за само један дан ножевима и камама извршили масакр над 14 хрватских војника и цивила.

- Њима су сјекли руке, ноге и вадили срце. У овим сукобима су звјерски убили три старе жене у селу Каћуни и Незировићи, а команданту јединице ХВО-а из Лашве су извадили срце говорећи: Кад си толико храбар да видимо колико имаш срце -  наведено је у документима ХВО-а из Витеза од 9. марта 1993. године.

Према овим подацима, на простору Травника, Новог Травника, Бугојна, Зенице, Витеза и Високог у то вријеме налазило се 350 муџахедина из муслиманских земаља, већином из Ирана, Пакистана и Либије, који су учествовали у сукобима између ХВО-а и такозване Армије БиХ и показали се као крајње екстремни.

- Приликом доласка и контроле тих особа на ове просторе утврђено је да посједују исказнице издате од тзв. Армије РБиХ или других муслиманских формација попут Црних лабудова, Зелених беретки, Зелене легије, Зеленог турбана и других - наведено је у извјештају који је из Витеза упућен Управи Војне полиције ХВО-а у Мостару.

У извјештају се додаје да је у готово свим случајевима установљено и да имају исказнице и дозволе хуманитарних организација Мерхамет, Игаса и других, те прес-картице новинара или ратних извјештача.

И у информацији Управе службе војне безбједности такозване Армије БиХ из октобра 1995. године под ознаком "војна тајна - строго повјерљиво", насловљеној са Интересантна сазнања о активностима појединих старјешина одреда Ел муџахедин, говори се о сукобима између припадника тог одреда и ХВО-а у априлу 1993. године.

- Бивши припадници одреда Ел муџахедин Мухамед Ферис Дин звани Абдулах, Адиловић Сабахудин звани Будо, Пурић Амир и други имали су учешће у организовању и отмици Живка Тотића, команданта ХВО-а у Зеници, а затим и размјени истог за више припадника ове јединице који су били заробљени од ХВО-а - наведено је у информацији.

Осим извјештаја Војне полиције ХВО-а из Витеза из марта 1993. године, о злочинима муџахедина над Хрватима говори се и у извјештају 111. бригаде ХВО-а из Жепча из јуна те године.

- Настављају се напади муслиманске војске на слободне хрватске просторе у средњој Босни. Сви градови су нападнути из свих расположивих средстава. Из досадашњих борби се види да су добро испланирани и материјално добро осигурани. Морал џихад ратника је висок, пале, пљачкају, убијају све на шта наиђу. Забиљежено је више случајева преласка цивила Хрвата и предаје четницима - пише у извјештају.

Абдуладхим Мактоуф једини је припадник одреда Ел муџахедин који је осуђен за ратне злочине над Хрватима у средњој Босни, и то баш за отмицу.

Он је осуђен на три године затвора због отмице двоје цивила у Травнику с циљем да буду размијењени за припаднике такозване Армије БиХ које је заробио ХВО.