latinica  ћирилица
20/01/2020 |  09:51 ⇒ 09:54 | Аутор: СРНА

Србија дневно губи више од милион евра због такси Приштине

Министар трговине и телекомуникација Србије Расим Љајић изјавио је да привреда Србије дневно губи 1,039 милиона евра због такси које је на робу из централне Србије прије 14 мјесеци увело самопроглашено Косово, при чему је највише изгубила прехрамбена индустрија, а српске компаније готово потпуно истиснуте са тог тржишта.

- На Космет је отпремљено мање робе из централне Србије у вредности од 435 милиона евра, у односу на исти период пре увођења такса - навео је Љајић.

Говорећи о косовском питању, Љајић је за "Вечерње новости" рекао да је без ЕУ, САД, Кине и Русије, као сталних чланица Савјета безбједности УН, тешко очекивати одрживо рјешење за Космет, те оцијенио да ће нека врста Дејтона бити потребна кад год ово питање дође на дневни ред.

Он је истакао да свако рјешење за то питање дјелује утопистичко из неколико разлога, од којих је први што још нема нове владе самопроглашеног Косова, па је у овом тренутку тешко рећи да ли су ближи нови избори или нова влада.

- Као друго, према изјавама главних политичких актера из Приштине, не види се ни минимум спремности за било коју врсту компромиса, што прилично дезавуише сам процес дијалога. Треће, међународна заједница у овом тренутку делује као да не зна ни шта ће са собом, а камоли да се озбиљније бави решавањем косовског питања - рекао је Љајић.