latinica  ћирилица
20/01/2020 |  10:19 ⇒ 16:56 | Аутор: СРНА

Кошарац: Мора се стати у крај увозничким лобијима

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошараца рекао је да је његов основни циљ на позицији министра унапређење и заштита домаће производње и конкурентности.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Не мислим да водим протекционистичку нити икакву политику такси у 21. вијеку, већ само желим да осигурам да су наши производи у трговини са иностранством третирани на исти начин на који ми третирамо увозне производе - истакао је Кошарац.

Он је поручио да неће дозволити да икакав увознички лоби ојачава привреде других земаља док се домаћа привреда лавовски бори за позиционирање на другим тржиштима.

- Ми јесмо и остаћемо отворени за регион, само тако и можемо да растемо, али је битно да се поштујемо и да пружимо подршку домаћој производњи и услугама. Сектори који ће ми посебно бити у фокусу су туризам, енергетика и пољопривреда - најавио је Кошарац.

Када је ријеч о приоритетима у његовом раду, Кошарац је за Глас Српске истакао да је на спољном плану приоритет завршетак преговора БиХ са Свјетском трговинском организацијом, те да се нада да ће БиХ коначно постати пуноправан члан.

- Затим, ту је изузетно битно преузимање предсједавања ЦЕФТА, организација наступа БиХ на ЕXПО 2020, отварање представништва Спољнотрговинске коморе БиХ у Бриселу, као и различите врсте билатералних споразума које би требало потписати. На крају, као контакт тачка задужени смо и за билатерално питање одлагања нуклеарног отпада на локалитету Трговска гора - навео је Кошарац.

Он је нагласио да је његов став ту јасан - Хрватска је сусјед и трговински партнер, те да БиХ жели најбоље могуће односе, али треба да се води дијалог и да се искористе сви механизми, уколико дијалог не успије, да се заштите интереси људи који живе у том крају и генерација које долазе.

Кошарац је изразио увјерење да ће Хрватска, у духу добросусједских односа, одустати од ове идеје сама.

Према његовим ријечима, један од приоритета у раду је подршка домаћим произвођачима.

- Ту ћемо предузети сет мјера, а већ смо кренули са неким од њих. Рецимо, Савјет министара је већ опредијелио средства за проширење капацитета граничних прелаза Свилај и Братунац како би се максимално повећала пропусна моћ и убрзала трговина - нагласио је Кошарац.

Он је најавио да ће се у оквиру постојећих међународних споразума додатно заложити да се укину све неформалне баријере које су успоравале или дискриминаторно на било који начин дјеловале према производима домаћег поријекла уклоне.

- Треће, потребно је усвојити нове политике за подршку домаћој производњи, а посебно њеном извозу - рекао је Кошарац.

На питање које су слабости у раду министарства на чијем је челу које треба што прије отклонити да би било успјешније, Кошарац је одговорио да на слабости гледа као на изазове које треба превазићи.

- Први који смо већ солидно ријешили је капацитет министарства да сарађује са ентитетским властима. Мислим да овај сазив Савјета министара тај проблем неће имати и ја бих се заиста изненадио да ико пружи отпор сарадњи, посебно у областима које су нам недвосмислено корисне за привреду - сматра он.

Кошарац је рекао да рачуна на сарадњу свих са Министарством спољне трговине и економских односа јер би свако опструисање било штетно за привреду и грађане, како Републике Српске, тако и ФБиХ.