latinica  ћирилица
20/01/2020 |  10:42 ⇒ 12:38 | Аутор: РТРС

Шамац: Канцеларија за дијаспору за активније учешће у животу локалне заједнице

Канцеларија за дијаспору општине Шамац отворена је ради подршке грађанима на привременом раду у инострансву при превазилажењу административних баријера, као и за њихово активније учешће у животу локалне заједнице.

Та сарадња сада се огледа у хуманитарним акцијама завичајних удружења, али у Шамцу очекују и инвестиције и отварање нових радних мјеста.

Удружење Слатинаца из Швајцарске све хуманитарне активности усмјерило је према родном крају.

У почетку су самоорганизовано помагали оне који су остали у Слатини, а након отварања канцеларије за дијаспору, помоћ су проширили на подручје цијеле општине.

- Имаму своју шему помагања социјално угрожених породица и то радимо већ 17 година. Од прије три године смо успјели у договору с општином да се и овдје укључимо - каже Марко Милићевић, предсједник Удружења Слатинаца из Швајцарске.

Према статистикама, око 20 одсто становника општине Шамац живи и ради у иностранству дуже од десет година.

Родни крај посјећују углавном у вријеме празника, а Шамчани од њих очекују да дају допринос стварању бољих услова живота у завичају.

Сврха канцеларије за дијаспору је помоћ грађанима на привременом раду у иностранству при рјешавању административних процедура, те повезивање са завичајним удружењима у области привреде, туризма, културе и спорта.

- Да се повежемо са што више наших људи расељених у иностранству и да успоставимо комуникацију за добробит не само општине Шамац него за стварање чвршћих веза наше дијаспоре и локалне заједнице, иако смо у задње три године имали добрих резултата - рекао је Ђорђе Милићевић, начелник општине Шамац.

Канцеларија за дијаспору има страницу на интернету којој се приступа преко портала општине Шамац, док се комуникација успоставља попуњавањем упитника или електронском поштом.