X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
20/01/2020 |  11:07 ⇒ 12:49 | Извор: СРНА

Видовић: Иницираћемо укидање неуставних одредаба на нивоу БиХ

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је Срни да ће Министарство финансија и Влада Српске у областима гдје се приликом преношења надлежности на ниво БиХ изашло изван уставних оквира иницирати измјене закона и укидање неуставних одредаба да би се вратили у оквире Устава.
Зора Видовић - Фото: СРНА
Зора ВидовићФото: СРНА

Видовићева је подсјетила да је преношење надлежности у области фискалне политике, осигурања, дугих и страних улагања почело када је ОХР предао Савјету министара "Пакет закона за брзи почетак".

- Тај пакет је обухватао Закон о спољнотрговинској политици, Закон о царинској политици, Закон о спољном дугу, Закон о царинској тарифи и Закон о политици директних страних улагања - прецизирала је Видовићева.

Према њеним ријечима, након тога је као једна од препорука из Мапе пута ЕУ за БиХ била успостављање трезора на нивоу БиХ и укидање ентитетских завода за платни промет, те спровођење Закона о директним страним улагањима БиХ.

- То је резултирало доношењем већег броја закона на нивоу БиХ из ове области - додала је Видовићева.

Она је подсјетила да су на основу тога на нивоу БиХ донесени Закон о царинској политици, Закон о царинској тарифи, Закон о акцизама, Закон о осигурању депозита у банкама, Закон о формирању Извозно–кредитне агенције, Закон о уплатама на јединствен рачун и расподјели прихода, Закон о систему индиректног опорезивања и Закон о порезу на додатну вриједност.

Видовићева је додала да су тада усвојени и Закон о јавним набавкама, Закон о спречавању прања новца, Закон о државном дугу и гаранцијама, као и Закон о измирењу обавеза по основу рачуна старе девизне штедње.

- На основу тих закона формирани су трезор при Министарству финансија у Савјету министара, Управа за индиректно опорезивање, Управни одбор Управе за индиректно опорезивање, Агенција за статистику, Агенција за осигурање депозита, Агенција за осигурање, Агенција за јавне набавке, Одбор за ревизију јавних набавки, Извозно-кредитна агенција и Комисија за рачуноводство и ревизију БиХ - истакла је Видовићева.

Влада Српске усвојила је недавно закључак да сва њена министарства сачине анализу преноса надлежности са Републике Српске на ниво БиХ у ресорима које покривају.