latinica  ћирилица
20/01/2020 |  11:56 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

Лазић: Убрзати процес тражења несталих Срба

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да је потребно убрзати процес тражења несталих Срба у БиХ.
Вељко Лазић - Фото: РТРС
Вељко ЛазићФото: РТРС

Он је најавио да би с тим циљем руководство ове организације у наредном периоду требало да одржи састанак са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом.

Лазић је истакао да породице погинулих из Републике Српске нису задовољне радом Института за нестала лица БиХ у погледу тражења несталих Срба, као ни радом правосуђа БиХ у вези са процесуирањем ратних злочина почињених над Србима.

Он је рекао Срни да је став Републичке организације да је потребно да Институт за нестала лица БиХ буде реформисан или укинут.

- Уколико дође до његовог реформисања захтијеваћемо да се у његовом раду више акцента стави на тражење несталих Срба у БиХ - нагласио је Лазић.

Лазић је навео да Република Српска још потражује око 1.600 несталих српских бораца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Републици Српској још налазе посмртни остаци око 600 ексхумираних неидентификованих лица.

Он је рекао да је Републичка организација у сарадњи са ресорним министарством и Заводом за запошљавање Републике Српске укључена у израду акционог плана запошљавања дјеце погинулих бораца Војске Републике Српске у 2020. години, истичући да укупно треба још да буде запослено 794 дјеце погинулих бораца.

Лазић је подсјетио да су по том основу предвиђена три вида запошљавања - самозапошљавање, запошљавање код послодаваца и приправнички стаж.

- Имамо још 35 дјеце погинулих бораца са високом стручном спремом који би могли да одраде приправнички стаж у овој години у школама. Наш захтјев је да се и за 150 дјеце погинулих бораца са средњом стручном спремом омогући да одраде приправнички стаж у складу са њиховом квалификацијама - додао је Лазић.