latinica  ћирилица
20/01/2020 |  12:10 ⇒ 12:10 | Аутор: РТРС

"Светосавска недјеља" у Зворнику

У Зворнику ће се од 22. јануара до 2. фебруара одржати 28. "Светосавска недјеља", манифестација посвећена духовном родоначелнику српског рода - Светом Сави.
Светосавска недјеља Зворник - Фото: РТРС
Светосавска недјеља ЗворникФото: РТРС

Током десет дана манифестације, посјетиоци ће моћи уживати у разноликом културно-умјетничком програму, нагласила је чланица Организационог одбора Драгана Милошевић.

- Зворник је један од градова са најдужом традицијом прославе "Светосавске недјеље" у Српској. Имајући у виду да ове године обиљежавамо и 610 година Града Зворника, одлучили смо се да ове године промијенимо концепцију обиљежавања - поручила је Милошевићева.

Једну од највећих зворничких манифестација, 22. јануара од 19 часова, у зворничком Дому омладине отвориће својим наступом градски и школски хор, након чега ће бити приказан документарни филм "Мост надомак вијека", посвећен обиљежавању 90 година од изградње моста краља Александра Првог Карађорђевића. Исте вечери едукативно предавање одржаће историчар Немања Девић са Института за савремену историју Београда.

- У "Светосавској недјељи" креирамо наша достигнућа, показујемо стваралаштво наших ученика и спортиста и уједно се сјећамо лика и дјела светитеља и просвјетитеља Светог Саве" - истакао је предсједник зворничке "Просвјете" - Радослав Перић.

У четвртак, 23. јануара, биће одржано "Духовно вече", а духовном бесједом ће манифестацију употпунити отац Серафим, игуман манастира Свете Тројице код Љубовије.
24. јануара биће одржана Свечана академија, а своју славу - Савиндан, ће 27. јануара обиљежити све школе на подручју Зворника.

Традиционални "Избор спортисте града" биће одржан 30. јануара, када ће бити додијељена признања најбољим спортистима, тренерима, клубовима и спортским радницима који су својим резултатима и успјесима обиљежили прошлу годину.

Као и ранијих година, "Светосавска недјеља" биће завршена традиционалним Светосавским балом који ће бити одржан 1. фебруара. Наступиће Марија Шестић, зворничко пјевачко друштво "Изворник" и умјетнички квартер "Увертира". Манифестацију ће организовати Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета", а покровитељ је Град Зворник.