latinica  ћирилица
20/01/2020 |  13:47 ⇒ 19:41 | Аутор: СРНА

Ешдаун БиХ називао "муслиманском домовином" (ФОТО)

Некадашњи лидер Либералних демократа, касније високи представник у БиХ Педи Ешдаун у писмима упућеним тадашњем премијеру Велике Британије Џону Мејџеру више пута је БиХ назвао "муслиманска домовина".

У тим писмима Ешдаун није споменуо ниједан логор и затвор у којем су држани и убијани Срби, те је вршио притисак да Британија реагује због затвора, етничког чишћења и избјегличких кампова у Републици Српској, наводи се у документима Националног британског архива, са којих је скинута ознака тајности, а који су објављени прошле године као дио пакета који припадају кореспонденцији тадашњег премијера Мејџера под називом "Кореспонденција са лидером либералних демократа".

Писмо Ешдауна (Фото: Тhe National Archives)

Према овим документима, које је објавио АТВ, током посјете Републици Српској, у августу 1992. године Ешдаун је направио комплетан извјештај о сарајевском ратишту, о ономе што је видио на коридору, о тенковима, авионима и ракетама које посједује Војска Републике Српске, као и о затворима и избјегличким камповима на Мањачи и Приједору.

Писмо Караџићу (Фото: Тhe National Archives)

Након те посјете послао је писмо Радовану Караџићу, тадашњем предсједнику Републике Српске, у којем је навео да је обишао затворе на Мањаче, у Омарској и Трнопољу, те да се, на основу онога што је видио, они не могу називати концентрационим логорима.

Писмо Ешдауна (Фото: Тhe National Archives)

- Задовољан сам што видим да командир у кампу поштује начела Женевске конвенције, колико год му финансије дозвољавају. Храна је слаба, а лијекови нису адекватни. Цијеним да је разлог за то што је земља у цјелини погођена санкцијама - навео је Ешдаун у писму.

Он се осврнуо и на причу о концентрационим камповима у Српској, гдје је нагласио "да је према ономе што је он видио, било неодговорно и нетачно назвати те кампове концентрационим".

Писмо Ешдауна (Фото: Тhe National Archives)

Два мјесеца након тога, у писму тадашњем премијеру Велике Британије он је навео да су Срби својим авионима напали цивилне циљеве и то касетним бомбама британске производње, као и да су спремни да се успротиве Резолицији УН-а, чак и под пријетњама америчком авијацијом.

У тим писмима није споменуо ниједан логор и затвор у којем су држани и убијани Срби, те је вршио притисак да Британија реагује због затвора, етничког чишћења и избјегличких кампова у Републици Српској.

Писмо Ешдауна (Фото: Тhe National Archives)

Ешдаун у писму упућеном премијеру 3. априла 1993. године пише да је само питање времена када ће Срби "прегазити" Сребреницу и њених 60.000 становника муслиманске вјероисповјести, чиме ће изгубити подршку за провођење Венс-Овеновог плана.

Писмо Ешдауну (Фото: Тhe National Archives)

Тај план је предвиђао децентрализовану БиХ подијељену у десет покрајина, које би имале надлежности над унутрашњим пословима и образовањем, а биле би формиране по етничком принципу, док би главни град Сарајево био демилитаризовани дистрикт са сједиштем централне владе.

Писмо Ешдауна (Фото: Тhe National Archives)

Само једанаест дана касније, Ешдаун пише како жали што Британија није спремна да предузме акцију да заштити пад Сребренице и њених 40.000 муслимана у српске руке. У том писму подржао је ојачавање и строже провођење санкција.

Писмо Ешдауна (Фото: Тhe National Archives)

АТВ подсјећа да је према попису становништва из 1991. године, у општини Сребреница живјело 36.666 становника, од чега 27.572 /75,19 одсто/ муслимана.