latinica  ћирилица
20/01/2020 |  16:36 ⇒ 16:55 | Аутор: СРНА

Кошарац-Иванцов: Обострани интерес за унапређење сарадње

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов оцијенили су у Сарајеву да двије земље имају добру и стабилну сарадњу, те да постоји обострани интерес за унапређење односа у свим сегментима, посебно у економији, култури, образовању и науци.
Сташа Кошарац и Петар Иванцов - Фото: СРНА
Сташа Кошарац и Петар ИванцовФото: СРНА

У саопштењу из ресорног Министарства наводи се да су Кошарац и Иванцов разговарали о развоју свеукупних билатералних односа Руске Федерације и БиХ.

Кошарац и Иванцов фокусирали су се на уговорно регулисање билатералних односа двије земље.

У том контексту, истакли су да је изузетно значајно што прије финализовати и активирати низ билатералних докумената и меморандума између двије земље, с фокусом на оне који регулишу област слободне трговине, туризма, те заједничког наступа на трећим тржиштима.

На састанку је разговарано о обиму трговинске размјене, те повећаном извозу воћа из БиХ у Русију, као и могућности формирања радне групе за пољопривреду између двије земље.

Акценат је стављен и на могућност извоза производа животињског поријекла, односно меса и млијека у Русију.

С тим у вези, Кошарац је рекао да подржава поновни долазак инспектора руске Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор у БиХ, који би требало да на терену изврше преглед објеката и фарми у циљу одобравања извоза производа животињског поријекла у Русију.

Саговорници су се осврнули и на област енергетике, као важан дио билатералних односа двије земље. Истакли су да је у оквиру радне групе за енергетику између БиХ и Руске Федерације потребно радити активније на убрзању процеса како би се дошло до рјешења у обостраном интересу.

Кошарац је нагласио да ће Министарство спољне трговине и економских односа БиХ координисати активности између других нивоа власти, те да је изузетно важно водити рачуна о интересима ентитета и привредне заједнице у БиХ.