latinica  ћирилица
20/01/2020 |  19:38 ⇒ 22:31 | Аутор: РТРС

Може ли Србин на позицију потпредсједника ФБиХ?

Изјава српског члана Предсједништва Милорада Додика да, ако СДА жели договор на договор, и СНСД жели позицију потпредсједника Федерације, узнемирила је Жељка Комшића, лидера ДФ-а. Од раније је познато да је управо ДФ-у обећана ова позиција.

Додик је јасно поновио: "СДА, СДП, и ДФ нису легитимни представници Срба преосталих у Федерацији". Једини легитимни представници Срба бирани су са Српских листа, у кантонима и у општинама у којима још има Срба.

- Они блефирају што се тога тиче. У том погледу сасвим је логично да ми имамо потпредсједника ФБиХ и да будемо виђени и да партиципирамо у самој Влади ФБиХ. Како ће то изгледати, прво зависи од тога како ће изгледати формирање владе и хоће ли доћи у овом мандату уопште - каже Додик.

Учешће СНСД-а у извршној власти Федерације помрсило би Споразум за дјеловање на БиХ и ентитетском нивоу, који су потписали Изетбеговић, Комшић и Радончић. Дан и датум потписивања, петак 13. децембар. Комшић је за сада сигуран у договорене позиције и између осталих, за његов ДФ резервисану функцију потпредсједника ФБиХ.

- Шта ја све у свом животу желим, па никако не може. И наравно, помирим се с тим да не може. Мислим да ће тако бити и с господином Милорадом Додиком. Помириће се с тим да не може! - рекао је Комшић, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Да ли СНСД може у власт Федерације? О томе ће сигурно одлучивати политички актери много снажнији од Комшића. Но, у општинама у том ентитету, попут Дрвара у којима је већинско српско становништво, одобравају намјере СНСД-а.

- Посланици СНСД-а долазе и бирани су легално и легитимно из средина гдје је претежно српско становништво и бирани су српским гласовима. Они су једини легитимни представници Срба на подручју ФБиХ - поручује Душица Рунић, начелница општине Дрвар.

Додик напомиње да је његова политика јасна по том питању.

- Приближавамо се броју од шест посланика који могу да буду иницијатори разних приједлога, па и приједлога за потпредсједника Федерације БиХ и мислим да ћемо у томе успјети - поручио је Додик.

Пробошњачке марионете на позицијама потпредсједника и министара у Влади Федерације БиХ нестанак Срба у том ентитету нису ни примјећивали. Дрвар, Гламоч, Грахово и дијелом Босански Петровац једине су средине у којима Срби још имају изборну снагу. Иако су се на протеклим изборима све српске странке ујединиле широм ФБиХ, и даље их нема довољно да би изабрали своје легитимне представнике.