latinica  ћирилица
20/01/2020 |  19:46 ⇒ 21:08 | Аутор: РТРС

Глина: Повратничка петочлана породица Ерлаковић и данас без струје

Живот без струје у 21. вијеку - реалност је петочлане повратничке породице Еркаловић из Великог Градца код Глине. Бранислава и Драган са своје троје малољетне дјеце бораве у условима недостојним човјека, јер Хрватски ХЕП, због закона донесеног 2015. године, одбија да им уведе струјни прикључак на имање које су купили прије двије године. Једина подршка стиже од Драганових родитеља и представника српске националне мањине у локалној власти.

Проблеми Браниславе и Драгана почели су 2018. У жељи да се скуће с дјецом, дигли су кредит и купили имање у родном Великом Градцу код Глине.

Међутим, када су на имање, које је прије рата имало струјни прикључак, покушали поново да уведу струју, из надлежног предузећа саопштили су им да је то немогуће - због закона уведеног 2015. године. Према том закону, за струјни прикључак морају да изврше легализацију објекта и плате додатних 10.000 куна (око 2.500 КМ), које они немају. Због тога, већ дужи временски период, како каже Бранислава, принуђени су да живе "уз свијећу".

- Кувам на пећи, и што се тиче веша, перем га ручно. Тешко ми је то све некад и постићи. Ако некад нешто и не успијем, не успијем - тужно каже Бранислава Ерлаковић.

Бранислава је незапослена, а Драган ради на локалној фарми. Упркос минималним примањима, успијева да плати кредит и породици обезбиједи оно најосновније. Међутим, живот без струје, каже, постаје неподношљив, поготово због дјеце – седмогодишње Сање, петогодишње Марије и четворогодишњег Данијела.

- Услови су доста тешки, навече смо са свијећом, кад се купамо морамо подгријавати воду у лонцу - истиче Драган.

Највећу помоћ и подршку пружају им Драганови родитељи, који и сами живе у тешким условима.

- Ми смо се навикли већ на овако тешке услове, друкачије не можемо - као да се помирио са судбином Станко Ерлаковић, Драганов отац.

Породица Еркаловић само је један од примјера на подручју Глине, гдје Срби повратници испаштају због поменутог закона, истичу представници Срба у глинској локалној власти.

- Сви који су прије рата имали струју не би је смјели поново плаћати. Ја сам прије двије године постала замјеница градоначелника и кад сам обишла цијели терен, око десет породица није имало струју - тврди Бранка Бакшић Митић, замјеница градоначелника Глине из реда српске националне мањине.

Упркос свему, Еркаловићи су одлучни да остану и опстану у Великом Градцу. Иако су мале шансе да ће се нешто промијенити, надају се бољим временима, јер како кажу - једино су овдје "своји на своме".