latinica  ћирилица
20/01/2020 |  19:53 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Додјела НИН-ове награде у сјени бојкота истакнутих стваралаца

НИН-ова награда критике за најбољи роман на српском језику, објављен прошле године, додијељена је роману "Пас и контрабас" аутора Саше Илића, у издању "Орфелина". Жири оцјењује да је ријеч о дјелу које представља повратак великој нарацији и које је достојни настављач најбоље традиције НИН-ове награде.

Награђени роман комплексна је прича о прожимању прошлости и садашњости, сукобу појединца и друштва, живота и умјетности, испричана поступком који укршта мноштво приповједних перспектива и нуди заокружену слику савременог, разглобљеног свијета, оцјењује жири.

- Роман који има више идејних равни и чије значење се нама предочава искључиво кроз приповедање, а не кроз неку тезу и кроз неко непотребно филозофирање - каже члан жирија Марија Ненезић.

Јиш један члан жирија, Марјан Чакаревић, напомиње да је роман ове епохе.

- То је то, дакле то је наше вријеме. То је оно гдје ми живимо, о томе говори ова књига, о свему ономе што се потискује, што се прећуткује - наглашава Чакаревић.

Награђени писац каже да није очекивао награду и да она неће ништа промијенити, осим што ће сви чути за едицију "Ноћ републике", чији је дио и роман "Пас и контрабас".

- Желио сам да прикажем однос појединца и институције у нашем друштву и то је био мој главни мотив. Истраживао сам да бих дошао до те приче и само сам следио ту наративну линију и дошао до романа - поручио једобитник награде Саша Илић.

Овогодишња додјела НИН-ове награде протиче у сјени отвореног писма под називом "Бојкот НИН-ове награде", у којем 18 угледних писаца захтијева од својих издавача да њихова дјела не пријављују у конкуренцију за ову награду јер тврде да је изгубила смисао и да о њој одлучују стручно и морално некомпетентни људи. Међу потписницима су два досадашња добитника - Миро Вуксановић и Владимир Табашевић, као и Емир Кустурица, Владимир Кецмановић и други. Предсједник жирија за додјелу награде истиче да се она додјељује једном аутору, да се многи љуте кад је не добију и за то имају разна покрића, али то је, каже, дио културно-политичке атмосфере у Србији.

- Није ствар коју бих на било који начин предимензионирао – то је дио тог фолклора који на овај или онај начин прати историју НИН-ове награде - рекао је Теофил Панчић, предсједник жирија за додјелу НИН-ове награде. 

Награда ће 66. добитнику бити уручена у понедјељак у Југословенској кинотеци.