X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
20/01/2020 |  21:07 ⇒ 21/01/2020 | 07:51 | Извор: РТС

У Словенији ће дјеца у школама моћи да уче и српски језик

Након повезивања бројних организација Срба у Словенији у једну кровну, а затим и договора влада Србије и Словеније, српски језик ће од наредне школске године бити доступан у основним школама те алпске земље као додатна активност. Због великог броја дјеце која желе да похађају часове српског, рок за пријаву је продужен до 1. марта.
Љубљана (фото: Jacob Riglin) -
Љубљана (фото: Jacob Riglin)

Некадашња НБА звијезда Рашо Нестеровић један је од бројних Срба који живе у Словенији. Можда ће неко од његово петоро дјеце, ако буду жељели, убудуће у основној школи учити српски језик. Можда и не, али бар имају прилику. Шта је то што ће се предавати?

Предсједник Савеза Срба Словеније Марко Сладојевић каже да ће се настава српског језика састојати од три предмета - српски језик, Србија моја отаџбина и историја и култура српског народа.

Словенија даје простор у школама и покрива потрошену струју, воду и гријање. Наставнике ће плаћати и одабрати Србија. Ову прилику већ годинама користе многе заједнице, осим српске.

Сладојевић истиче да зна да је више дјеце у Словенији учило холандски, украјински, кинески језик као матерњи језик.

- То сугерише да у овој земљи живи више Украјинаца, Холандјана и Кинеза што, једноставно, није тачно - наглашава Сладојевић.

Највише дјеце до сада је пријављено у љубљанској школи "Ливада" - близу 30. Директор који је своје просвјетно искуство градио у Београду, каже да је хиљаду до сада пријављених изванредан број и да се нада да ће пројекат бити добро испланиран и одржив.

- Само желим да држава Србија истраје у том програму, а не да послије годину-двије из ових или оних разлога каже "ма не" - истиче Горан Поповић, директор те основне школе.

Сматра да би се, у том случају, тешко све поново покренуло.

"Организација наставе тече по плану"

Амабасадорка Србије у Словенији Зорана Влатковић подсјећа на одличне везе двије државе, потребу да се оне његују, те да је и учење матерњег језика један од начина да се граде нови мостови. Организација наставе, каже, иде по плану.

- Ми смо послали већ добар дио пријава које су до сада стигле Министарству просвјете како би се организовао конкурс - наглашава она.

Влатковићева наводи да треба да се изаберу наставници који у складу са прописима могу бити послати из Србије, а могу бити, уколико неко испуњава услове, ангажовани међу људима који живе у Словенији.

Отварањем словеначког тржишта за раднике из Србије очекује се да у 2020. број српских држављана у Словенији значајно порасте. Уз већ велики број Срба из Босне и Херцеговине, нема сумње да наставници који буду дошли да раде, треба да планирају да остану дуже вријеме.