latinica  ћирилица
20/01/2020 |  22:27 ⇒ 21/01/2020 | 09:18 | Аутор: РТРС

Хоџић за РТРС: СПЦ да истраје у борби; Херцег Нови може постати нови Крим

Херцегновски ефендија Хусеин Хоџић, предсједник Исламске заједнице Црне Горе за Будву и Боку, рекао је за РТРС да црногорска власт мора повући спорни Закон о слободи вјероисповијести и да би компромис требало да диктира Српска православна црква, а не држава.

Хоџић је истакао да овај закон није писан у Црној Гори, него је стигао већ написан, по налогу "неког новог газде Црне Горе".

Он сматра да црногорска власт мора да повуче Закон, јер би у супротном могло да дође до сукоба и дестабилизације, а Херцег Нови би могао да постане нови Крим.

Хоџић каже да вјерни народ Црне Горе неће стати, да ће се протести наставити све док се не пронађе рјешење које је прихватљиво Српској православној цркви.

- Ово је планетарна тема, људи су стали уз Цркву. Желим им да истрају у одрани светиња, а ја ћу стати уз њих увијек. Истрајаћу у борби, не само овој већ у борби за било кога коме је то потребно - рекао је Хоџић који је пружио подршку СПЦ и вјерницима у Црној Гори.

Хоџић истиче да се не плаши евентуалних посљедица свог дјеловања, јер је увијек говорио и чинио оно што мисли.

- Увијек треба бранити неког коме је учињена неправда, не гледати ко је то и ко је тај коме ћеш се замјерити. Често ми се то обијало о главу, али, ево, остао сам жив и поново проговарам и говорићу - поручио је он.

Хоџић истиче да он најбоље зна колико је неправда боли. Каже да би људи на Балкану, који су толико различити, а истовремено потпуно исти, требало да се слажу и подржавају.

- За све ово криви су Турци...њима треба испоставити рачун за ово данас и за данашње подјеле - наглашава он.

Када је ријеч о томе како Исламска заједница посматра његово поступке, Хоџић каже да је он "нужно зло" у заједници.

- Кад им добро служим, онда је добро, кад проговорим - црвене се...кажу "такав је" и тако то прође... - прича херцегновски ефендија.

Хоџић је поручио да остаје уз вјернике у Црној Гори и да се не плаши никога.

- Ја сам доље странац, могу да ме доведу на границу и кажу "иди ти то причај у Босни". Разумијем то, али се не плашим. Ако може министар у Влади Црне Горе да стане на чело геј параде, зашто не бих ја могао отићи на протест на којем треба заштити права другог? - закључује херцегновски ефендија за РТРС.