latinica  ћирилица
21/01/2020 |  08:23 ⇒ 08:39 | Аутор: СРНА

Технолошки сектор доминира Економским форумом у Давосу

Технолошки сектор и ове године ће доминирати Свјетским економским форумом у Давосу. У фокусу ће, поред гиганата ове индустрије, бити и мање пословне групације, а не само највећи произвођачи робе и услуга, пише данас Фајненшел тајмс.
Свјетски економски форум у Давосу, Фото: weforum.org -
Свјетски економски форум у Давосу, Фото: weforum.org

Технолошке компаније биће задужене за главну акцију у Давосу и заузимаће најбоље просторе на Форуму, што говори о томе ко доминира, наводи се у тексту.

- Много већа пажња биће усмјерена на вриједност у односу на раст, да би се видјело ко је, заправо, профитабилан. Видјећете много више одијела и кравата на променади, а мање капуљача - изјавио је Кристијан Ланг, директор и предсједник компаније Трејдшифт.

Велике технолошке компаније и телекоми, који су у прошлости организовали приватне догађаје и билатералне састанке, сада ће одржати веће скупове са акционарима, а теме ће бити дигитални порез и криптовалуте.

Током Форума биће одржани и састанци финансијских регулатора, технолошких фирми, великих банака и Банке за међународна поравнања ради дискусије о дигиталним плаћањима и будућности криптовалута у којој неће доминирати једна фирма, попут Фејсбука, или државе које врше појачан надзор, попут Кине.

Други састанци бавиће се будућношћу дигиталне трговине.

Пејпел, Виза, УПС, Ериксон, пословни лидери, регулатори и министри трговине и развоја састаће се у Давосу ради дискусије о правилима дигиталне трговине, да би се избјегло интензивирање постојећих проблема и још већа корпоративна концентрација, пише Фајненшел тајмс.

Међу темама састанака у Давосу биће и регионална фрагментација 5Г стандарда и политика о приватности, а аналитичари сматрају да ће се Европа наћи под притиском да одабере америчку или кинеску опрему и стандарде.