latinica  ћирилица
21/01/2020 |  09:11 ⇒ 10:41 | Аутор: Б92

Свијет одлучио: Капитализам доноси више штете него користи

Већина људи вјерује да капитализам у својој данашњој форми доноси више штете него користи, открило је истраживање обављено уочи Свјетског економског форума.
Свијет капитала (фото: Depositphoto, peshkova) -
Свијет капитала (фото: Depositphoto, peshkova)

Аутори истраживања наводе да су их ранија истраживања која су показала раст осјећаја неједнакости натјерала да питају грађане да ли су почели да имају дубље сумње у западне земље утемељене на капитализму.

- Одговор је 'да' - рекао је Дејвид Берзоф, вођа истраживања које је спровела америчка компанија Еделман.

- Људи преиспитују да ли је оно што имамо данас и свијет у коме живимо идеалан за њихову будућност", рекао је он, преноси Индекс.

У истраживању је учестовало 34.000 људи из 28 земаља. Испитани су грађани западних либералних земаља попут САД-а и Француске, али и грађани Кине и Русије.

Више од половине свих испитаних, њих 56 одсто, сматра да "данашњи капитализам доноси више штете него користи у свијету".

Недостатак повјерења у капитализам најприсутнији на Тајланду, Индији и у Француској

На националном нивоу недостатак повјерења у капитализам најприсутнији је на Тајланду (75 одсто), Индији (74 одсто) те у Француској (69 процената). У другим азијским и европским земљама те онима у Перијском заливу, као и у афричким и латиноамеричким земљама превладава иста оцјена у вриједности од преко 50 одсто.

Једино се у Аустралији, Канади, САД, Јужној Кореји, Хонгконгу и Јапану већина испитаних не слаже с тврдњом да капитализам тренутно доноси више штете него користи.

Истраживање је потврдило различиту врсту забринутости грађана, од оне због брзог технолошког развоја и несигурности посла, до изостанка повјерења у медије и осјећај да националне владе не умију да се носе са данашњим изазовима.

Повјерење у бизнис веће него у владе

Притом се подаци понешто разликују па су Азијци оптимистичнији од других у свијету када је ријеч о економској перспективи. Мишљења се разликују у зависноси од статуса па они боље образовани имају више повјерења у то како се ствари воде.

Челнике корпорација који ће се ове недјеље окупити у Давосу могао би заинтересовати податак по коме је повјерење у бизнис веће него у владе те да 92 одсто запослених сматра би главни директори компанија требало да проговоре о актуелним друштвеним и етичким питањима.

- Бизнис је испунио празнину коју су оставили популисти и страначке владе -рекао је главни директор Еделмана Ричард Еделман.