latinica  ћирилица
21/01/2020 |  10:29 ⇒ 12:30 | Аутор: banjaluka.net

Привредни раст у Републици Српској биће све већи

У Републици Српској се у наредном средњорочном периоду очекује наставак стабилног кретања привредног раста и то по стопама од 3,5 до четири одсто, и то као резултат одрживог раста домаће тражње, лаганог опоравка извозне тражње и позитивног ефекта инвестиција, пише banjaluka.net.
Привредни раст -
Привредни раст

Наиме, очекивани раст привредне активности у земљама окружења, иако нижег интензитета, омогућиће позитивна кретања у спољнотрговинској размјени и одразити се на раст индустријске производње, посебно прерађивачке индустрије која је извозно оријентисана, а очекује се и опоравак енергетског сектора.

У Програму економских реформи Републике Српске за период од 2020. до 2022. године наведено је да раст индустрије омогућава већа улагања, као и повећање броја запослености, а то ће уз раст личних примања омогућити раст домаће потрошње.

- Планирана инвестициона улагања у посматраном периоду би, такође, требало да допринесе укупном привредном расту. У претходном периоду извршено је пореско растерећење рада кроз повећање неопорезивог дијела дохотка, што је довело до повећања плата свим запосленима у Републици Српској. За 2020. годину планирано је повећање плате буџетским корисницима са циљем побољшања демографске позиције Републике Српске и смањења одласка радно способног становништва - навели су из Владе Републике Српске и додали да су увећане плате запосленим биле нови основ за пројекције плата у периоду 2020-2022. године.

У Програму економских реформи Републике Српске за период од 2020. до 2022. године наведено је и да се у посматраном периоду очекује наставак тренда пада незапослености, тако да пројектоване стопе незапослености износе 9,7 одсто, 8,7 одсто и осам одсто кроз те три године.

Иначе, за 2019. годину се очекује раст привредне активности по реалној стопи од три процента, а највећи допринос том расту даје повећање домаће потрошње, углавном заснован на повећању потрошње домаћинства, уз благо повећање потрошње државе, те скроман али позитиван допринос спољнотрговинске размјене.