latinica  ћирилица
21/01/2020 |  11:20 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Пројекат паметног града у Источном Новом Сарајеву

Уз завршетак великих инфраструктурних пројеката у овој години у општини Источно Ново Сарајево у припреми је и програм паметног града који ће подразумијевати софтверско управљање ЛЕД расвјетом и постављање паметних клупа. За овај пројекат, који ће се реализовати у пет фаза, у општинском буџету за ову годину превиђено је 120 хиљада марака.

Прва компонента пројекта је паметно управљање ЛЕД расвјетом, односно софтверско управљање из општинске управе које се односи на смањење и појачавање интензитета у урбаном дијелу, а све с циљем даљих уштеда.

- То значи 60 или 80% у осам сати, у 9, 100%, у 12 сати 90% и то је тај ниво ЛЕД расвјете. Али оно што је јако битно јесте да ће свако од расвјетних тијела, њих 300, бити повезано посебним модулом, преко кога ћемо моћи да мјеримо и квалитет, загађеност ваздуха и влажност ваздуха и темпаратуру - појаснио је Љубиша Ћосић, начелник општине Источно Ново Сарајево.

У оквиру пројекта паметног града предвиђен је и е-паркинг, софтверско управљање паркингом без рампи, већ путем читача таблица и то ће се радити на једном дијелу великог паркинга код дворане у изградњи.

Подразумијеваће се и могућност коришћења апликације која ће возаче усмјеравати до паркинг мјеста.

Трећа компонента јесте постављање два пуњача за електромобиле.

- Ми немамо у општини Источно Ново Сарајево регистрованих електричних аутомобила, али желимо да будемо дио мапе гдје ће људи који већ користе електромобиле моћи да кроз пролаз кроз нашу општину допуне електромобиле. Имаћемо два пуњача и они ће бити пред спортском двораном - додаје Ћосић.

Преостале двије компоненте односе се на вај-фај зоне, које ће коначно бити успостављене у дијелу парка Гаврило Принцип, новог парка у Дечанској улици и дијелу трга, а у истим подручјима биће постављене и три паметне клупе за пуњење телефона и осталих електронских уређаја.

За реализацију пројекта паметног града у општинском буџету за ову годину превиђено је 120 хиљада марака.