X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
21/01/2020 |  14:31 ⇒ 14:41 | Извор: sputniknews.com

Руско Министарство здравља: Нови вирус из Кине биолошка пријетња Русији

Нови коронавирус из Кине представља једну од биолошких пријетњи становништву Русије, рекао је замјеник министра здравља Русије Сергеј Краевој.
Путници на аеродрому (Фото: REUTERS / Aly Song) -
Путници на аеродрому (Фото: REUTERS / Aly Song)

Државна дума Русије данас разматра Нацрт закона о биолошкој безбједности Русије. Замјеник министра здравља Русије је објаснио са којим се конкретно биолошким опасностима земља суочава, и које пријетње захтијевају усвајање тог документа.

- Члан 7 Федералног закона је посвећен главним биолошким пријетњама и опасностима. Могу навести неколико њих и поткријепити примјерима из свакодневног живота. Ријеч је о промјенама својстава и облика патогених биолошких агенаса, као и својствима и мјестима обитавања преносилаца. Најистакнутији примјер је заразна болест, која се тренутно шири у Кини, а коју проузрокује коронавирус - објаснио је Краевој.

Шест особа је преминуло од новооткривеног типа коронавируса у кинеском граду Вухан, док се 227 људи још налази у болницама под надзором љекара, рекао је градоначелник Вухана Жу Сјанванг.

Свјетска здравствена организација сматра да се у блиској будућности може очекивати повећање броја обољелих од упале плућа проузроковане коронавирусом 2019-нЦоВ у Кини, а могуће и у другим земљама.

Мистериозни респираторни вирус који се појавио у Кини, у граду Вухану, шири се на друге кинеске провинције, али и на Тајланд и у Јапан. Због покретљивости становништа од њега страхују на многим свјетским меридијанима.

Министар здравља Србије Златибор Лончар рекао је да у Србији нема опасности од новог коронавируса.