latinica  ћирилица
21/01/2020 |  14:31 ⇒ 14:41 | Аутор: sputniknews.com

Руско Министарство здравља: Нови вирус из Кине биолошка пријетња Русији

Нови коронавирус из Кине представља једну од биолошких пријетњи становништву Русије, рекао је замјеник министра здравља Русије Сергеј Краевој.

Државна дума Русије данас разматра Нацрт закона о биолошкој безбједности Русије. Замјеник министра здравља Русије је објаснио са којим се конкретно биолошким опасностима земља суочава, и које пријетње захтијевају усвајање тог документа.

- Члан 7 Федералног закона је посвећен главним биолошким пријетњама и опасностима. Могу навести неколико њих и поткријепити примјерима из свакодневног живота. Ријеч је о промјенама својстава и облика патогених биолошких агенаса, као и својствима и мјестима обитавања преносилаца. Најистакнутији примјер је заразна болест, која се тренутно шири у Кини, а коју проузрокује коронавирус - објаснио је Краевој.

Шест особа је преминуло од новооткривеног типа коронавируса у кинеском граду Вухан, док се 227 људи још налази у болницама под надзором љекара, рекао је градоначелник Вухана Жу Сјанванг.

Свјетска здравствена организација сматра да се у блиској будућности може очекивати повећање броја обољелих од упале плућа проузроковане коронавирусом 2019-нЦоВ у Кини, а могуће и у другим земљама.

Мистериозни респираторни вирус који се појавио у Кини, у граду Вухану, шири се на друге кинеске провинције, али и на Тајланд и у Јапан. Због покретљивости становништа од њега страхују на многим свјетским меридијанима.

Министар здравља Србије Златибор Лончар рекао је да у Србији нема опасности од новог коронавируса.