latinica  ћирилица
21/01/2020 |  16:06 | Аутор: СРНА

Почело електронско евидентирање одузете имовине

Високи судски и тужилачки савјет БиХ саопштио је да је кључно за спречавање криминала онемогућити да криминалци профитирају од незаконитих активности, те да је у судовима и тужилаштвима почела примјена Модула за евидентирање одузете имовинске користи и имовине стечене извршењем кривичног дјела.
Правосуђе - Фото: илустрација
ПравосуђеФото: илустрација

Циљ примјене овог модула јесте олакшавања поступака провјере и достављања података у предметима у којима је тужилаштво предложило, а суд донио одлуку о одузимању бесправно стечене имовине.

- За сваку земљу је најважније да прекине функционисање криминалних група и да их обесхрабри одузимањем добити коју остваре криминалним радњама - истичу из ВСТС-а.

Успостављање модула, чија примјена је почела од 1. јануара, јесте врло важан сегмент укупних настојања да се ова област у БиХ актуелизује и позиционира у сами врх приоритета рада правосуђа и свих осталих субјеката кривичног гоњења.

Његовом примјеном на нивоу сваког тужилаштва и суда, односно, носиоца правосудне функције тачно ће се знати колико је било финансијских истрага, привремених и трајних одузимања имовине, које вриједности и у којим поступцима за поједина кривична дјела, уз све податке о осумњиченим, оптуженим и осуђеним лицима за та кривична дјела, додаје се у саопштењу.

Из ВСТС-а напомињу да је одузимање имовинске користи које је проистекло из извршеног кривичног дјела прописано свим кривичним законима у БиХ, као и посебним законима у ентитетима и Брчко дистрикту, а строге казне не кажњавају само злочине, већ имају и додатни ефекат.

Модул је развијен уз финансијску подршку ЕУ, док је Федерална агенција за управљање одузетом имовином обезбиједила стручни допринос.

ВСТС је припремио корисничке приручнике о употреби модула које је дистрибуисао судовима и тужилаштвима у БиХ.