latinica  ћирилица
21/01/2020 |  17:27 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

За мјере популационе политике 5,5 милиона евра

Влада Србије усвојила је данас уредбу о утврђивању програма подршке спровођењу мјера популационе политике у Србији за ову годину, за чије је спровођење у локалним самоуправама предвиђено 650 милиона динара /око 5,5 милиона евра/ бесповратних средстава.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Бесповратна средства намијењена су за суфинансирање мјера за ублажавање економске цијене подизања дјетета, усклађивање рада и родитељства, снижавање психолошке цијене родитељства, промоцију здравља и репродуктивног здравља, борбу против неплодности, као и популациону едукацију, саопштено је из Владе Србије.

На основу ове уредбе, Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику расписаће јавни позив за додјелу бесповратних средстава локалним самоуправама за суфинансирање мјера популационе политике за 2020. годину.

Право учешћа имаће све општине и градови, а услов је да јединице локалне самоуправе у сопственим буџетима имају предвиђена средства за спровођење предложених мјера, да имају тијело или особу задужену за питања демографије и популационе политике, као и да су предложене мјере у складу са циљевима и намјенама овог позива.

Рок за пријаву је 15 дана од дана објављиваља позива у Службеном гласнику Србије.