latinica  ћирилица
21/01/2020 |  17:52 ⇒ 18:24 | Аутор: СРНА

Сутра наставак суђења Махмуљину

Пред Судом БиХ сутра ће бити настављено суђење команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Суђење Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење МахмуљинуФото: РТРС

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", ништа није предузео да спријечи злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће током 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда "Ел муџахедин" су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.

На рочишту 18. децембра свједок одбране Фаик Узуновић изјавио је да није имао службени контакт са припадницима одреда "Ел муџахедин", али да је једном био на ифтару у њиховом кампу.

Узуновић, који је током рата био помоћник команданта за морал Трећег корпуса, испричао је да га је на ифтар позвао један, како је навео, домаћи борац одреда "Ел муџахедин".

Он је додао да никада није добио никакав акт из одреда "Ел муџахедин", а никада им није ни упутио неки допис.

Тужилац Седин Идризовић свједоку је предочио низ докумената команде Трећег корпуса који доказују да су одређени извјештаји и наредбе достављани одреду "Ел муџахедин", од којих је нека саставило Одјељење за морал.

Суђење је заказано за 9.00 часова.