latinica  ћирилица
21/01/2020 |  19:00 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Тривићева у Лондону о развоју образовања (ФОТО)

Правци развоја образовања у Републици Српској односе се, прије свега, на иновирање наставних планова и програма и уџбеника, измјену сазнавања са концепције поучавања на концепцију учења, стручно усавршавање васпитно-образовних радника, јачање повезаности образовања са тржиштем рада и дигитализацију, рекла је министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић на Свјетском форуму образовања у Лондону.
Тривићева у Лондону - Фото: РТРС
Тривићева у ЛондонуФото: РТРС

Учествујући на сесији предвиђеној за министре образовања земаља западног Балкана у организацији Британског савјета, она је потврдила да је Министарство просвјете и културе Републике Српске започело процес дигитализације уџбеника с циљем растерећења школских торби ученика, али и интерактивности на часу и приступа новим информацијама.

- Часови реализовани на овај начин ученицима су занимљивији, а исходи учења су вишеструко бољи. Паралелно са дигитализацијом садржаја опремамо школе е-учионицама и креирамо интернет платформе за приступ и дијељење дигиталних садржаја - појаснила је Тривићева.

Према њеним ријечима, највећи изазови са којима се сусреће Министарство просвјете и културе при реализацији ових активности су недовољна инфраструктурна опремљеност у мање развијеним подручјима, обезбјеђивање финансијских средстава, као и мотивација наставника за реализацију ваннаставних активности и пројеката.

Фото: РТРС

- Вјерујем да ћемо те изазове превазићи и да ћемо наставити реализацију наставних и ваннаставних активности на модеран и ефикасан начин употребом е-сервиса, информационих система, дигиталних саржаја и рачунарске опреме, што ће допринијети квалитетнијем образовању, са бољим исходима учења и развијеним логичким размишљањем код ученика - истакла је Тривићева.

Она је потврдила да су управо захваљујући пројекту Британског савјета у БиХ "Школе за 21. вијек" ученици стекли вјештине значајне за остваривање позитивног доприноса култури и привреди 21. вијека а опрема добијена путем пројекта је на располагању клубовима за кодирање који ученицима омогућују да изразе стечена знања и креативност.

Свјетски форум образовања одржава се од 20. до 22. јануара у Лондону. Овај значајан скуп окупио је више од 700 учесника, међу којима и 130 министара образовања из цијелог свијета који размјењују искуства и траже прави одговор на питање "Како трансформисати образовање?".