latinica  ћирилица
21/01/2020 |  19:42 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Приједор финансира четврти покушај вантјелесне оплодње

Приједор је једна од ријетких локалних заједница у Српској која ће у потпуности финансирати процедуру вантјелесне оплодње.

Резултат је то амандмана одборника СНСД-а у градској скупштини, којим су у буџету Приједора повећана средства за ову ставку. Ова мјера пронаталитетне политике обрадовала је родитеље, који покушавају да остваре потомство вантјелесном оплодњом.

Прва три покушаја вантјелесне оплодње финансира Фонд здравственог осигурања, док је четврти покушај град Приједор својим грађанима с проблемом стерилитета суфинансирао са 2.500 КМ, односно половином средстава.

Одлуком одборника у градској скупштини, вјештачка оплодња убудуће ће од Града бити финансирана у пуном износу од 5.500 КМ.

- Као једна од мјера популационе политике градске управе, и Скупштина је дала свој допринос свему томе и сматрам да је то потребно нашим грађанима, обзиром на проблематику у којој се ти људи налазе и да су у већ три покушаја потрошили своја средства - рекао је Далибор Павловић, шеф Клуба одборника СНСД-а у Скупштини града Пиједора.

Право на пријаву за финансирање вантјелесне оплодње имају жене до 42 године, с пребилалиштем у Приједору, којима је признато право о три неуспјеле процедуре од Фонда здравственог осигурања Српске.

- Сви услови и захтјеви се налазе на сајту, односно званичној страници града Приједора, а захтјев се може поднијети поштом или на протоколу града Приједора и уз помоћ Е-управе - наводи Моња Касаловић, шеф Одсјека за друштвене дјелатности града Приједора.

Потез за сваку похвалу, истичу из приједорског Удружења породица са проблемом стерилитета, Бебе 2.

Удружење окупља 28 чланова, којима је вантјелесна оплодња једина шанса за родитељство. Цјелокупна процедура, кажу, изузетно је скупа и дуготрајна.

- То је јако добро за све парове, јер поред та три пута која плаћа држава, некад није довољно ни више покушаја, а ријетко који брачни пар себи може приуштити без кредита, тако да је финансирање вантјелесне оплодње од стране града у сваком случају за похвалу - истиче Љиљана Анђић, предсједница Удружења породица са проблемом стерилитета "Бебе 2".

Ову одлуку подржали су и грађани.

У посљедњих седам година, на подручју Приједора вјештачком оплодњом рођено је 20 беба.

Нови правилник о финансирању вјештачке оплодње у овом граду на снагу би требало да ступи половином фебруара.