latinica  ћирилица
21/01/2020 |  22:14 ⇒ 22:16 | Аутор: sputniknews.com

Историјски експеримент: Направили акустичну куку мању од звучног таласа

Физичари са Политехничког универзитета у Томску заједно са шпанским колегама први пут су успјели да направе акустичну куку мању од звучног таласа, помоћу које је могуће убрзати развој биомедицине и развити нове синтетичке материјале.

У истраживању које је објављено у часопису "Ризалтсинфизикс", научници су доказали да се ширење закривљености оптичког зрачења, усљед чега се образују закривљени свјетлосни снопови, може догодити не само код електромагнетних таласа.

Испоставило се да се криви снопови могу добити у процесу дифракције звучног таласа, када се мијења путања ширења, на примјер, приликом савладавања препреке или ширења угла кретања.

- У овом раду смо теоретски и експериментално доказали да се акустична кука може формирати помоћу дифракције звучног таласа на полимјерној Јанус-честици величине неколико таласних дужина - рекао је професор на Катедри са електронско инжењерство на Политехничком универзитету у Томску Игор Минин.

Према његовим ријечима, специфичност таквих акустичних кука је њихова субталасна крива, односно промена смјера ширења, што се дешава на удаљености мањој од таласне дужине.

Ово је први пут да је такав ефекат забиљежен у акустици.

Како стручњаци истичу, помоћу акустичне куке могу се премјештати биолошке честице по кривој путањи, а то помаже да се проуче матичне ћелије и да се тестирају лијекови, као и да се манипулише микро-објектима у хемији и техници како би се брзо и прецизно створили нови материјали и нано-омотачи.

Како се истиче, експеримент је доказао да нови тип криволинијских таласних снопова може бити реализован у оптици, између инфрацрвеног и таласног распона, као и у акустици.

Научници су нагласили да за ово пионирско истраживање заслуге припадају Русији.

Истраживање је дјелимично подржала Руска фондација за основна истраживања и Политехнички универзитет у Томску.