latinica  ћирилица
21/01/2020 |  23:14 ⇒ 23:24 | Аутор: Б92

Улцињ: Донијели вука у кавезу на турнир у малом фудбалу (ВИДЕО)

Снимак који се од јуче проширио друштвеним мрежама шокирао је црногорску јавност и заштитнике животиња у овој земљи. На недавно одржан турнир у малом фудбалу у Улцињу организатори овог догађаја донијели су, ни мање ни више, него вука у минијатурном кавезу.
Улцињ   (Фото:mne.ul-info.com) -
Улцињ (Фото:mne.ul-info.com)

На снимку се види препуна сала, док неколико мушкараца износе вука, а један од њих у једном тренутку чак покушава да сједне на кавез. Окупљени вичу и навијају, док се животиња преплашено грчи и врти укруг.

Потом, неколицина њих кавез подиже увис, након чега фотографишу ову мучну сцену. Тачније, за неког више забавне ситуације којом су се одмах похвалили на друштвеним мрежама - као да је вук играчка, а не дивља животиња којој је мјесто у природи.

Потпуно је нејасно која је била сврха овог чина и шта су организатори жељели да постигну. Све је изгледало као нека средњовијековна забава смјештена у модерно доба - када окупљену масу забавља уплашена жртва. Изнијели су вука као трофеј, а животиња је била видно истраумирана, пише портал ЦдМ.

Ово је један класичан примјер мучења животиња, због чега НВО Галоп припрема пријаве надлежним инстутуцијама.

- Они који су нам се јавили згрожени су овим снимцима. Незванично нам кажу да је у питању некаква традиција, те да је ранијих година наводно доношен мртав вук. Ми тренутно прикупљамо информације и ускоро подносимо кривичну пријаву. Ово је тешко гледати и надам се да ћемо овим стварима коначно стати на пут - рекли су из Галопа за ЦдМ.

У Црној Гори сва правила и казнене одредбе прописане су Законом о заштити добробити животиња. Члановима 6. и 7. забрањено је мучење и убијање животиња, а члан 8. се односи на забрањене поступке ради заштите животиња.

Тако је овим активностима прекршен Закон из члана 8, тачке 12, којом је забрањено користити животиње за циркуске и друге представе, филмска и телевизијска снимања, рекламне поруке или оглашавања, изложбе или такмичења, уколико се при томе присиљава на неприродно понашање или се код животиња изазива бол, патња, повреда или страх.