latinica  ћирилица
22/01/2020 |  09:19 ⇒ 09:24 | Аутор: СРНА

Владика Димитрије: Требало би послушати пророчки глас народа

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки Димитрије изјавио је да има жељу и потребу да захвали вјерном народу Црне Горе, али и широм свијета што су стали у одбрану своје цркве и светиња, и тако сложно, мирно и достојанствено истрајавају у томе.
Владика Димитрије -
Владика Димитрије

- Дубоко верујем да ће та светлост која зрачи са лица људи на овим чудесним литијама сама по себи, ако јој останемо верни, учинити да мрак нестане и да ћемо сви ми скупа од свега овога имати користи, пошто су ови догађаји велики духовни капитал - рекао је за Блиц владика Димитрије.

Према његовим ријечима, вјера и црква призване су да сабирају, измирују и уједињују у љубави, правди, истини, части и поштењу слободне људе различитих политичких и националних опредјељења.

- Сви ми црквени великодостојници и политичари требало би да послушамо овај пророчки глас народа - сматра владика Димитрије.

Владика захумско-херцеговачки додао је да је Епископски савјет Црне Горе, чији је и он члан, захвалан сим архијерејима који су на нивоу својих епархија организовали молитвене скупове и предводили литије у знак подршке браћи у Црној Гори.

- На томе се, такође, показало јединство наше Свете цркве и заиста сматрамо злонамјерним све коментаре и поједине наводе којима се покушавају дискредитовати, како епископи, тако и свенародни молитвени протести у данима када сви заиста сложно сведочимо јединство и саборност - рекао је владика Димитрије.

Када је ријеч о евентуалним преговорима са Владом Црне Горе о спорном Закону о слободи вјероисповијести који је и покренуо протесте вјерујућих, владика Димитрије је рекао да Епископски савјет има пун мандат да преговара са свим релевантним институцијама о питањима која се тичу правних и других послова везаних за епархије Српске православне цркве на територији Црне Горе.

- Активности Епископског савета у Црној Гори у потпуности су транспарентне и усаглашене са ставовима Светог архијерејског синода. Дакле, не постоје апсолутно никакви дисонантни тонови између нас, епископа у Црној Гори и највиших црквених тела јединствене СПЦ на челу са патријархом српским - рекао је Владика Димитрија.

Након што је црногорски парламент крајем прошле године донио контроверзни Закон о слободи вјероисповијести који представља удар на СПЦ, у црногорским градовима услиједили су молебани и литије у којима су хиљаде вјерника исказале отпор према дискриминаторском Закону.

Литије су предвођене свештенством СПЦ у Црној Гори, а подршка им је пружена и у Републици Српској и Србији.