latinica  ћирилица
22/01/2020 |  09:54 | Аутор: СРНА

Варао људе на интернету нудећи "Фриленс" посредовање при запошљавању

Лице чији су иницијали Н.С. из Источног Сарајева ухапшен је због постојања основа сумње да је починио кривична дјела превара и неовлаштена употреба туђег пословног имена и друге ознаке робе или услуге, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.
Полиција Републике Српске - Фото: РТРС
Полиција Републике СрпскеФото: РТРС

Срна незванично сазнаје да је ријеч о Немањи Стојановићу.

Лице Н.С. слободе су лишили полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полициије МУП-а Републике Српске, а у оквиру истраге извршен је претрес куће коју осумњичени користи у Источном Сарајеву, током којег су пронађени и привремено одузети предмети који ће служити као доказ у кривичном поступку.

- Лице Н.С. се сумњичи да је поменута кривична дјела вршио на тај начин што се регистровао на сајтове као што су freelancer.com и upwork.com на којима се нуде и траже фриленсинг послови, те се представљао као запосленик двије банке из Бањалуке -саопштено је из МУП-а Српске.

Из МУП-а наводе да је у име прибављања фиктивне радне дозволе за наводни рад у поменутим банкама, као и других разлога, осумњичени путем услуге "Пејпал" и "Вестерн јунион" наплаћивао различите новчане износе од оштећених.

Према до сад прикупљеним информацијама, наводе из МУП-а Српске, осумњичени је на своје име примио више стотина уплата из различитих дијелова свијета.

- Осумњичени је, такође, правио лажне налоге на друштвеној мрежи Фејсбук на којима се представљао као запосленик у истим банкама, неовлаштено користио лого и пословно име банака, те је и на тај начин комуницирао и доводио у заблуду оштећене да му уплате новац у име обављања измишљених послова. До сад познати налози које је осумњичени користио у ову сврху су Миланко Анђушић, Павле Симовић и Џенифер Лаго - истиче се у саопштењу.

С циљем документовања свих кривичних дјела и саме истраге, из МУП-а Српске моле грађане који су имали контакт са овим лицем посредством интернета и били преварени да то пријаве Одјељењу за високотехнолошки криминалитет на и мејл адресу втк@муп.владарс.нет.