latinica  ћирилица
22/01/2020 |  10:24 ⇒ 11:34 | Аутор: banjaluka.net

Влада Српске ће ове године конвертовати дуг ЖРС у капитал

У овој години је планирано да буде извршено власничко реструктурирање Јавног предузећа Жељезнице Републике Српске (ЖРС), које подразумијева конверзију дуга који ЖРС имају према Влади Српске по основу иностраних кредита које Влада Српске отплаћује у њихово име.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Наведено је то, између осталог, у Програму економских реформи Републике Српске за период 2020-2022. године, гдје се наводи да ће на тај начин Република Српска постати власник више од 99 одсто акција ЖРС, након чега ће се приступити откупу акција мањинских акционара.

Како је предвиђено овим програмом, процес реструктурирања ЖРС требао би бити завршен у наредне двије године, а биће реализован управо кроз три компоненте које се односе на власничко, те финансијско и организационо реструктурирање које ће бити финансирано из кредита Свјетске банке, док ће се власничко реструктурирање постићи кроз поменуту конверзију дуга у капитал.

- Финансијско реструктурирање подразумијева измирење обавеза према Пореској управи Републике Српске за порезе и доприносе до 31. јула 2018. године и измирење обавеза према радницима за накнаде за превоз, топли оброк и регрес за период 2011–2016. године, што ће дати основ за власничко реструктурирање, те финансирање информатизације предузећа. Организационо реструктурирање спроводи се кроз смањење броја запослених, раздвајање послова инфраструктуре и послова операција на рачуноводствено одвојене организационе цјелине, те кроз формирање профитних центара од појединих организационих дијелова предузећа - наведено је у Програму економских реформи Републике Српске.

У Програму економских реформи Републике Српске стоји да је за ову годину планирано да буде извршено власничко реструктурирање предузећа које подразумијева претварање дуга у капитал будући да ЖРС нису биле у могућности измиривати обавезе према страним кредиторима, па је Влада Републике Српске вршила плаћања јер је она гарант.

За 2021. годину планирано је да у ЖРС буде извршено раздвајање послова инфраструктуре и послова операција на рачуноводствено одвојене организационе цјелине, те формирање профитних центара од појединих организационих дијелова предузећа.

Поред тога, планирано је и смањење броја радника за 300 у тој години, као и потписивање уговора са Владом Републике Српске за одржавање инфраструктуре и подршку оператеру кроз суфинансирање путничког саобраћаја.

Влада Српске у Програму економских реформи Републике Српске за период до 2022. године наводи да ће реализација пројекта реструктурирања довести до растерећења дугова ЖРС, које имају према Влади Српске по основу иностраних кредита, а које не могу самостално сервисирати, као и до смањења трошкова пословања, прије свега услијед смањења трошкова бруто зарада, али и због оптимизације пословања и информатизације друштва.

- Коначан резултат би се требао огледати у способности Жељезница Републике Српске да буду финансијски самоодрживе, као и у квалитету пружених услуга, што ће у значајној мјери повећати конкурентност овог јавног предузећа - наводи се у Програму реформи.

Како се даље наводи, реструктурирање предузећа довешће до смањења броја запослених. Међутим, ЖРС су припремиле Програм збрињавања вишка радника у складу са Законом о раду Републике Српске, на који је Влада Републике Српске дала сагласност.

У оквиру тог програма радници којима у складу са Законом о измјени и допунама Закона о жељезницама Републике Српске престане уговор о раду биће збринути на начин да ће имати могућност остваривања права на пуну пензију.

Средином 2018. године спроведен је и поступак добровољног одласка уз добијање посебних накнада за добровољни одлазак. Иначе, ЖРС од 6. марта 2017. године до 31. јула 2019. године смањиле су број радника за 715.

Подсјећамо да је због нагомиланих неизмирених обавеза овог предузећа, Влада Републике Српске 2017. године донијела одлуку о покретању пројекта реструктурирања, уз подршку Свјетске банке.