latinica  ћирилица
22/01/2020 |  11:06 ⇒ 11:08 | Аутор: СРНА

Ковић: Ђукановић не може да отима српске светиње

Историчар Милош Ковић истакао је да црногорски предсједник Мило Ђукановић има сва демократска права да бира између традиције Светог Саве и Светог Симеона и традиције Јосипа Броза Тита и Едварда Кардеља, али да нема право да отима светиње српског народа.

- То нису споменици и нешто што може да поклони /самопроглашеном митрополиту канонски непризнате црногорске православне цркве/ Мирашу Дедеићу или да то претвара у казина. Данас се у Манасији, Раваници, Хиландару, Острогу, врше службе као пре 600 или 800 година. Ђукановић то не разумије, а народ у Црној Гори, не само српски, је ту да га на то подсјети -  истиче Ковић.

Он указује да Ђукановић бранећи Закон о слободи вјероисповијести нетачно тумачи црквену историју стару 800 година.

- Вјерујем да Ђукановић не схвата у какве је светиње ударио, као ни његови налогодавци, чији би траг требало тражити у његовим стално понављаним мантрама о евроатлантским интеграцијама - рекао је Ковић за подгоричке Српске новине.

Ковић наглашава да када Ђукановић помиње "црногорску православну цркву" може да говори само о цркви коју је он основао и напомиње да Црногорци у вријеме Петровића нису постојали као етничка група.

Он напомиње да Ђукановић не треба да се бави историјом и канонским правом, нити да оснива цркве, већ да буде предсједник свих својих грађана.

Ковић сматра да је оно што се догађаја у Црној Гори дио шире појаве, односно покушаја растурања јединства православне цркве.

- То што се дешава у Црној Гори, видимо и у Украјини, а то се, изгледа, спрема и у Сјеверној Македонији. Иза тога стоје земље НАТО пакта, САД и њени сателити - каже Ковић.