latinica  ћирилица
22/01/2020 |  11:54 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Приједор: Број изостанака средњошколаца није смањен

У приједорској регији број изостанака ученика средњих школа са наставе није смањен, упркос предузетим мјерама. У првом полугодишту у просјеку у свакој школи било је око десет хиљада изостанака, од којих око пет стотина неоправданих.

У прошлој школској години у средњим школама Српској забиљежено је више од два милиона изостанака ученика са наставе, показују подаци Републичког педагошког завода.

У просјеку то су 52 изостанка по сваком ученику, од којих два неоправдана.

У приједорској регији, упркос смањењу броја ученика, број изостанака остаје на истом нивоу. Ученици истичу да су и родитељи – проблем.

- Што се тиче неоправданих изостанака, сматрам да нису само проблеми са ученицима него и са родитељима, који то подржавају. Они се претходне вечери договре са учеником да не дође тај дан у шлколу, пошто имају, на примјер, тај и тај тест - каже Марија Ђаковић, ученица Средњошколског центра Приједор.

- Неки ученици изостају зато што не желе да присуствују настави. Такође, не занима их настава, већином одлазе у неке кафиће - истиче ученик Недељко Згоњанин.

- Закон налаже да родитељ може, без икаквог посебног оправдања, да оправда у току школсе године пет радних дана. Након тога ученици морају да имају приложену здравствену документацију - појашњава Александар Миљешић, директор Средњошколског центра Приједор.

Узрок највећег броја изостанака је оправдан, јер је ријеч о медицинским разлозима. Најмањи број изостанака је код ученика првих разреда, а највећи код матураната.

- Кад ученици дођу са матурске екскурзије, они мисле да су завршили школу и онда се тако и понашају. Ту су возачки испити, па калкулација од стране ученика, јер ово је школа у којој имамо доста одличних ђака, у четвртим разредима почиње борба за сваку оцјену, за сваки бод - истиче професор Жељко Торбица.

Најчешћи вид кажњавања изостанака јесу васпитно-дисциплинске мјере, које укључују смањење владања. Ученици који имају 26 неоправданих изостанака искључују се из школе.

- Педагошко-психолошка служба наше школе са ученицима који имају повећан број изостанака, а да нису у питању здравствени проблеми, обавља раговоре, позивамо родитеље и то су свакако алати којима можемо да утичемо на ученике. Свакако, васпитно-дисциплинске мјере су законски алати којих се ми придржавамо - наводи директор Миљешић.

У приједорским средњим школама истичу да је у борби са изостанцима кључна сарадња с родитељима.