latinica  ћирилица
22/01/2020 |  12:23 ⇒ 12:38 | Аутор: СРНА

Четврти "ФИС трофеј" окупио такмичаре из 18 земаља

На стазама Ски-центра "Равна планина" на Палама данас је почео дводневни четврти "ФИС трофеј Равна планина" на којем ће се у ФИС тркама мушког и женског велеслалома и слалома такмичити 80 скијаша из 18 земаља.
Пале - четврти "ФИС трофеј Равна планина" - Фото: СРНА
Пале - четврти "ФИС трофеј Равна планина"Фото: СРНА

Такмичење је уједно и тест трка за добијање лиценце за одржавање Европа куп такмичења у алпском скијању.

Власник Ски-центра "Равна планина" Вељко Голијанин рекао је да, захваљујући ниској температури ваздуха и систему за вјештачко осњежавање, организују значајне догађаје и такмичења, те да су крајем новембра почели са прављењем снијега.

- Успјели смо направити велике количине снијега, због високих захтјева трке јер нам од тога зависи кандидатура за Европа куп. Одржавањем ових трка можемо рећи да смо носиоци зимских спортова у БиХ - навео је Голијанин.

Предсједник комисије за ски-судије Ски-савеза БиХ Славиша Лучић каже да се ФИС куп организује четврти пут на Ски-центру "Равна планина", гдје стазе својом хомологацијом успуњавају услове за одржавање највећих свјетских и европских такмичења.

- Стазе су одлично припремљене, а дебљина сњежног прекривача износи 100 центиметара - нагласио је Лучић.

Он је додао да ће данас и сутра на програму бити такмичење у велеслалому, у петак и суботу, 24. и 25. јануара, слалом, те да ће у оквиру такмичења бити одржан и СЕС куп, гдје се бодују национални тимови СЕС нација.

Тренер репрезентације из Хонг Конга Марко Рудић, који је и учесник олимпијских игара, каже да су стазе одличне и да су урађене према свјетским стандардима.

- Овдје се осјећам лијепо и очекивања су увијек на највишем нивоу - нагласио је Рудић.

Такмичење се одржава под покровитељством Владе Републике Српске, Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске, града Источно Сарајево, општине Пале, Смучарског савеза БиХ и компаније "Мајнекс" Пале.

Из Министарства породице, омладине и спорта Републике Српске најављено је да ће министар Соња Давидовић сутра у 19.00 часова у ресторану "Гондола" у овом ски-центру присуствовати конференцији за новинаре поводом званичног отварања надметања.