latinica  ћирилица
22/01/2020 |  13:06 ⇒ 22:29 | Аутор: СРНА

Затлер: Тегелтија привржен економским реформама

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер изјавио је данас Срни да је веома задовољан првим јавним обраћањем новоименованог предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије који је, како је навео, нагласак ставио на економске реформе, али и на потребу унапређења координације на нивоу цијеле БиХ.
Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Затлер - Фото: klix.ba
Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан ЗатлерФото: klix.ba

- Његови први потези, попут састанака са ентитетским премијерима чине се као добар почетак што, нажалост, раније нисмо могли да видимо у довољној мјери, а то је један од предуслова за напредак БиХ не европском путу - рекао је Затлер.

Одговарајући на питање Срне који су то приоритети које ЕУ очекује од БиХ, Затлер је рекао да БиХ мора радити на бољој функционалности својих институција.

- Говоримо о спровођењу пресуда европских судова за људска права, укључујући и одлуку у предмету "Сејдић и Финци", гдје је у прошлости било покушаја да ова одлука буде спроведена - рекао је Затлер.

Он очекује да институције БиХ брже реагују на плану владавине права, реформе Високог судског и тужилачког савјета БиХ, усвајања новог закона о овој институцији.

Затлер очекује напредак и у области социјално-економских реформи.

Према његовим ријечима, БиХ мора уложити додатне напоре да заустави одлазак младих у иностранство.

- Ево, сада смо отворили ново поглавље у односима ЕУ са свим нивоима власти у БиХ, које поново имају нову прилику да рјешавају проблеме и да покажу лидерство - рекао је шеф Делегације ЕУ у БиХ.

Повезане вијести:

Телеринг: Гост Зоран Тегелтија (РТРС, 21 час)