latinica  ћирилица
22/01/2020 |  15:18 ⇒ 19:01 | Аутор: СРНА

Кошарац и Пашалић о афирмацији сарадње свих нивоа власти

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изразио је данас на састанку са делегацијом Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске опредјељење за сарадњу са надлежним ентитетским министарствима, у складу са уставним и законским надлежностима.
Пашалић, Кошарац - Фото: klix.ba
Пашалић, КошарацФото: klix.ba

Из Министарства спољне трговине и економских односа саопштено је да је Кошарац на састанку којем је присуствовао и ресорни министар Српске Борис Пашалић, најавио периодичне састанке са надлежним министрима из Републике Српске и Федерације БиХ.

Он је истакао да ће у свом раду афирмисати отворени дијалог и модел високог степена усаглашавања ставова институција Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта.

Кошарац је предложио да Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара и надлежна ентитетска министарства заједно раде на усаглашавању стратешких нормативних и законских аката прије него што поменути документи буду упућени на разматрање у Савјет министара и Парламентарну скупштину БиХ, како би се обезбиједила боља и бржа проходност.

Делегација Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске информисала је Кошарца о отвореним питањима у законској регулативи, с фокусом на законска рјешења која регулишу ветеринарство, пољопривреду, храну и вино.

Током састанка наглашена је потреба за хармонизацијом законских прописа у Републици Српској и Федерацији БиХ, након чега их је могуће компилирати на нивоу институција БиХ, уз потпуно уважавање ентитетских надлежности.

Саговорници су констатовали да је, уз уважавање дефинисаних политика, неопходно нормативно уредити одређене области из аспеката директива ЕУ, како би се могла користити средства која су потенцијално на располагању БиХ.

Учесници састанка разговарали су и о активностима на повлачењу ИПАРД средстава, те је констатовано да што хитније треба отклонити постојећи застој како би домаћи пољопривредни произвођачи могли да користе овај важан механизам помоћи.

Састанку су присуствовали директори Канцеларије за ветеринарство БиХ и Управе БиХ за заштиту здравља биља.