latinica  ћирилица
22/01/2020 |  16:24 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

У Новом Саду отворена Канцеларија Удружења студената из Српске

У Новом Саду отворена је канцеларија Удружења студената из Републике Српске. Канцеларија се налази у центру СПЕНС, коју је удружењу уступио град Нови Сад.

У овом граду тренутно студира око 7.000 студената из Републике Српске, и то само у овој генерацији. Од априла прошле године, када је формирано удружење, студенти из Српске спровели су низ акција, тако да им је канцеларија коју им је уступио град Нови Сад, од велике помоћи.

- Један важан сегмент тог дјеловања јесте да као мост служи на повезивању Републике Српске и Србије, за које ми сматрамо да су два дијела истог тијела. За нас је Дрина, као што је рекао градоначелник, само лијепа ријека и ништа више - нагласио је предсједник Удружења студената из Републике Српске у Новом Саду Дејан Пудар.

Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, каже да је ово удружење велики потенцијал за Нови Сад, али и снажна карика пријатељства између Републике Српске и Србије и свега онога за шта се залажу предсједник Србије Александар Вучић и члан предсједништва БиХ Милорад Додик.

- За нас ово није само прича о студентим, факултетима, ово је прича и о очувању нашег идентитета - истакао је Вучевић.

Као и увијек, студентима из Републике Српске помогло је и наше представништво у Србији.

- Данас, овдје још једна активност која је прије свега у функцији онога што је стратегија и политика коју су потпуно јасно и прецизно дефинисали Вучић и Додик. Отварање канцеларије је нешто што ће сигурно допринијети још чвршћим темељима наших односа јер канцеларију отварају млади људи који ће бити будућност и Српске и Србије - рекао је директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Као најуспјешнију акцију, у удружењу истичу добровољно давање крви, којој се одазвало око 300 студената из Републике Српске.