latinica  ћирилица
22/01/2020 |  16:30 ⇒ 16:59 | Аутор: sputniknews.com

На београдском аеродрому ко има температуру одмах иде у карантин

Србија је пооштрила контролу на граничним прелазима због новог коронавируса, од ког је у Кини обољело 400 људи и умрло девет особа.
Аеродром Никола Тесла - Фото: РТРС
Аеродром Никола ТеслаФото: РТРС

Србија је спремна и за спровођење здравственог надзора на граничним прелазима, уколико Свјетска здравствена организација данас прогласи вирус пријетњом за глобално здравље.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да у Србији тренутно нема мјеста за панику, након што се у Кини појавио нови коронавирус, који се шири и на друге земље, а да је Министарство предузело све мјере како би спријечила појаву тог вируса у Србији, те да се ситуација прати и пратиће се из дана у дан.

Лончар је истакао да је на аеродрому постављена најмодернија термовизијска камера, која свима који уђу на београдски аеродром детектује тјелесну температуру, а ако се утврди да неко има повишену температуру, он се смјешта у карантин, а затим пребацује на Инфективну клинику, гдје се даље прати његово стање.

Такође, истакао је да је Србија једна од ријетких земаља која већ има реагенсе за утврђивање најновијег вируса, управо на Инфективној клиници.

- Радимо све што препоручује СЗО, чак и више од тога - рекао је Лончар новинарима на београдском аеродрому.

Додао је да је и представник Свјетске здравствене организације у Србији рекао да је ова земља апсолутно у рангу свих развијених европских земаља.

Лончар је навео да је најважније да се утврди на који се начин вирус преноси, јер је установљено да се преноси и са човјека на човјека, а не само са животиња на људе, како се првобитно мислило.

Подсјетио је да данас у поподневним часовима хитно засједа СЗО, након чега ће услиједити препоруке за даље поступање ради спречавања ширења вируса.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић из Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" каже да је Србија потпуно спремна за предстојећи период, уколико Свјетска здравствена организација прогласи коронавирус глобалном пријетњом.

Србија је већ имала таква искустава када је претила глобална опасност од сарса и еболе. Здравствени надзор ради се на путницима који су боравили на подручју гдје је пријављено присуство вируса.

Кисић Тепавчевић појашњава да то подразумијева да у моменту уласка у земљу путници пролазе контроле санитарне инспекције, гдје добијају рјешења о спровођењу здравственог надзора.

- Напомињем да здравствени надзор није карантин, ту се не ограничава кретање путника, али имају обавезу да се у наредна 24 сата јаве надлежним епидемиолошким службама института или завода на подручју у којем живе или тренутно бораве - појаснила је она.

Наводи да путници од љекара добијају инструкције о праћењу здравственог стања о наредном периоду, да мјере температуру два пута дневно и у сталном су контакту са надлежним епидемиологом.

Уколико се појаве било какви симптоми који би указали на инфекцију, о томе обавјештавају епидемиолога који ће организовати њихов транспорт до инфективне клинике.

- То су уобичајене мјере које омогућавају да се сведе на минимум могућност даљег ширења инфекције - појашњава Кисић Тепавчевић и додаје да је здравствени надзор мјера са којом се сусретао здравствени систем у Србији.

У Кини је до сада пријављено 400 обољелих од коронавируса, а 17 људи је умрло. Инфекција се већ пренијела у четири земље - Јужну Кореју, Тајланд, Јапан, САД.