latinica  ћирилица
22/01/2020 |  16:41 ⇒ 17:11 | Аутор: sputniknews.com

Руски научници имају спреман лијек за борбу против коронавируса

Научници са Уралског федералног универзитета предложили су да се у борби против новог вируса из Кине користи лијек "триазавирин", који је развијен на њиховом Универзитету.
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths) -
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths)

- Научници са Уралског федералног универзитета предложили су да се у борби против коронавируса у Кини искористи лијек "триазавирин", који је направљен на Универзитету. Препарат је ефикасан у борби против РНК-вируса, у чију групу спада и "нова кинеска болест" - наводи се у саопштењу Универзитета.

Раније је Роспотребнадзор саопштио да су руски научници израдили средства за рану дијагнозу новог коронавируса.

Кинеске власти су 31. децембра обавијестиле Свјетску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном дијелу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести - то је коронавирус.

Према ријечима љекара, овај коронавирус карактеришу симптоми као што су кијавица, кашаљ, болови у грлу и стезање у грудима, а могуће су главобоља и грозница која може трајати и неколико дана. Ризичне групе су људи са ослабљеним имунитетом, дјеца и старији људи код којих су примијећени симптоми слични пнеумонији и бронхитису.

Свјетска здравствена организација објавила је у уторак да сматра да се ускоро може очекивати повећање броја обољелих од упале плућа проузроковане новим коронавирусом у Кини, а могуће и у другим земљама.