latinica  ћирилица
22/01/2020 |  19:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка планира интеграцију усељеника прије доласка у земљу

Њемачка влада планира да са интеграцијом будућих досељеника почне још и прије њиховог усељавања у земљу.
Берлин - Бундестаг - Фото: РТРС
Берлин - БундестагФото: РТРС

То је саопштила повјереница савезне владе за интеграцију Анет Видман Мауц након састанка владе, на коме је прихваћен дио "Националног акционог плана интеграције", и навела је да и прије досељавања треба да се поставе смјернице за интеграцију након доласка у Њемачку.

Акциони план предвиђа мјере за интеграцију будућих досељеника које би започеле у земљама поријекла, а које се прије свега односе на учење њемачког језика и исцрпно информисање о животу у Њемачкој.

- Тиме, између осталог, желимо да спријечимо стварање погрешних очекивања од живота у Њемачкој - рекла је она, преноси Хина.

Доношења националног акционог плана интеграције је дио припрема за увођење Закона о усељавању квалификованих радника који ступа на снагу 1. марта ове године, који ће први пут након дужег времена омогућити системско досељавање стручњака и квалификованих радника из земаља које нису чланице Европске уније.

Странка Алтернатива за Њемачку (АфД) већ је критиковала намјере канцеларке Ангеле Меркел да Њемачку претвори у досељеничку земљу и тиме погорша садашње проблеме.

- Оно од чега Њемачка већ сада пати су стварање паралелних друштава, дјечји бракови, криминални кланови, убиства из части и недопуштени услови у школама, и то ће се додатно погоршати - саопштила је једна од водећих политичарки АфД-а Беатрикс фон Шторх.