latinica  ћирилица
22/01/2020 |  19:40 ⇒ 20:57 | Аутор: Вечерње новости

На Цетињу се вијориле албанске заставе и пјевале усташке пјесме!

Црногорски националисти организовали су данас протест којим су подржали отимање храмова Српске православне цркве у Црној Гори.
Цетиње: Црногорски националисти у литији - Фото: Screenshot/YouTube
Цетиње: Црногорски националисти у литијиФото: Screenshot/YouTube

Литија којом би вјерници СПЦ исказали своје неслагање са спорним законом, а која је била најављена за четвртак у Цетињском манастиру, отказана је због безбједносних разлога. Разлога за то је очигледно било, с обзиром на то да су се на скупу црногорских националиста могле чути разне антисрпске поруке.

Око 150 углавном Цетињана поручило је да "на Цетиње нема шетње". Скандирало се "није ово српско легло већ је ово Монтенегро", "ми смо браћа испод капелице, ђе не рађа мајка издајице", "сад имамо нове издајице, што их народ назва посрбице".

Могла се чути и нова пјесма "Црнорогрци кршни момци, ми смо браћа сви, нећете у Цетиње док смо живи ми", што је ништа друго до препјев пјесме "Бојна Чавоглаве" Марка Перковића Томпсона. Оригинални стихови гласе "Стоји Хрват до Хрвата, ми смо браћа сви, нећете у Чавоглаве док смо живи ми", преноси ин4с.нет.

На скупу је могла да се види и албанска застава.

Занимљиво да су се управо на Цетињу током прославе резултата референдума о независности Црне Горе 2006. године вијориле и хрватске заставе.

Иначе, Цетиње је општина са најмањим процентом Срба у Црној Гори - само 3,8 одсто. Престоница, у којој су се за вријеме краља Николе вијориле српске заставе, постала је најјаче упориште црногорских сепаратиста. Тако је 2006. године на референдуму о независности Црне Горе на Цетињу чак 86.5 одсто гласало "за".