latinica  ћирилица
22/01/2020 |  19:54 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

За суфинансирање пројеката осам општина 134.200 КМ

Министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић потписала је уговоре с начелницима осам општина о суфинансирању пројеката, за шта је издвојено 134.200 марака. Уговори су потписани с начелницима општина Осмаци, Лопаре, Ново Горажде, Шамац, Пелагићево, Калиновик, Језеро и Берковићи.

Општини Калиновик за суфинасирање пројекта унапређења туристичке понуде, додијељено је 25 хиљада марака. За његову реализацију, општина је из буџета обезбиједила 40 хиљада.

Начелница општине Калиновик Милева Комленовић нагласила је да је потписивањем уговора ова општина добила 25.000 КМ за реализацију пројекта "Виа динарика" који се односи на унапређење туристичке услуге и понуде.

- Ово је од изузетног значаја за реализацију пројекта. Ово је друга фаза пројекта који рализујемо. Подразумијева унапређење туристичке услуге понуде реализацију и инфраструктурног пројекта и диверзификацију туристичких производа на подручју општине. Захвална сам Влади Републике Српске која води рачуна о неразвијеним локалним заједницама, а циљ општине Калиновик јесте унапређење туризма - рекла је Комленовићева.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да је ова општина за суфинансирање пројекта санације градске библиотеке добила 20.000 КМ.

- Ово је друга фаза санације. Укупна вриједност је 80 000, федерално министарство издвојило је 60.000 и наше учешће од стране министарства 20.000 - рекао је Милићевић.

 Влада ће и ове године наставити да суфинансира пројекте у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама.

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић истакла је да ће у наредних мјесец дана разговарати са онима који нису пријавили пројекте да би се видјело због чега се нису пријавили и евентуално адаптирали правилник.

За суфинансирање пројеката у локалним заједницама широм Српске, Влада је у прошлој години издвојила 299.000 марака, којима је суфинансирано 18 пројеката.