latinica  ћирилица
22/01/2020 |  19:55 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Преквалификацијом до радног мјеста - 15 возача прошло обуку

За 15 кандидата, који су прошли обуку у оквиру програма оспособљавања за професионалне возаче, уручена су увјерења. Ово је друга генерација полазника, који су преквалификовани, у оквиру пројекта Привредне коморе и Завода за запошљавање.

За Славишу Цвијића из Теслића ово је прво запослење у 41. години. Каже – нема области у којој се није окушао, а увјерење које данас носи кући омогућиће му први сигуран посао.

- Био сам дуго незапослен, мање више све је било на црно. Нисам био заспослен у фирмама, радио сам у БиХ, Словенији, Италији, Њемачкој, нема гдје нисам радио - прића Цвијић.

И он и још 14 кандидата који су преквалификовани, већ сутра треба да се јаве на радно мјесто – у градском превозу. Пројектом преквалификације, коју финансира Завод за запошљавање, већ другу годину образују се професионални возачи.

- Оно што је обавеза, да би то било финансирано од стране Завода за запошљавање, јесте да кандидат мора најмање годину бити код послодавца, а послодавац је дужан да са кандидатом склопи уговор на неодређено радно вријеме - истиче Драгослав Михајловић, директор Едукативног центра при Привредној комори Републике Српске.

Гордана Латиновић, замјеница директора Завода за запошљавање Републике Српске, истиче да ће Завод за запошљавање, заједно са Владом РС у овој години, у акционом плану запошљавања, поново предвидјети одређени програм обуке, преквалификације и доквалификације, на који ће моћи аплицирати сви послодавци којима је потребна стручна радна снага.

Бањалучки Аутопревоз корисник је програма већ двије године. Свјесни су, каже Дејан Мијић, директор Аутопревоза а.д. Бања Лука, да су плате у иностранству веће, али и у Српској су повећане у овој грани. У градском превозу у Бањалуци, наводи, возач је плаћен 800 – 1.200 марака мјесечно. Нови проблем је злоупотреба боловања због рада у иностранству.

- Имамо ситуацију да људи који за боловања у одређеном периоду раде у иностранству. То је велики проблем па смо покренули иницијативу за размјену података, да би сазнали да ли неко стварно ради у иностранству, а користи услуге Завода за запошљавање - истиче Мијић.

Нови позив за учествовање у овом пројекту, требало би да буде расписан већ у априлу. Највећи успјех до сада забиљежен је у преквалификацији возача, а Едукативни центар Привредне коморе нуди 11 програма из различитих области.