latinica  ћирилица
22/01/2020 |  20:14 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

На овогодишњем ФЕСТ-у 98 филмова

Под слоганом "Скупљачи емоција" , у Београду ће од 28. фебруара до 8. марта бити одржан међународни филмски фестивал ФЕСТ. Пред публиком ће се наћи 98 филмова, сврстаних у различите програме, а за фестивалске награде такмичиће се 20 остварења из цијелог свијета.

Овогодишње издање ФЕСТ-а отвориће филм Срдана Голубовића "Отац", свега неколико дана након свјетске премијере на Берлиналу. ФЕСТ ће обухватити седам програма, у оквиру којих ће гледаоци видјети нове филмове истакнутих свјетских редитеља, међу којима су Џим Џармуш, Роман Полански, Атом Егојан, Коста Гаврас и многи други.

- ФЕСТ ће ове године имати преко 300 пројекција у осам дворана и понудити заиста добар и разноврстан програм својој публици - истакао је Дамир Хандановић, в.д.директора ЦЕБЕФ-а.

Иван Карл, предсједник Одбора ФЕСТ-а нагласио је да 20 филмова чини главни такмичарски програм ФЕСТ-а, у коме се додјељују „Београдски победници“.

- Овога пута постоји пет плус једна категорија, а то су категорије за најбољи филм, за најбољу режију, мушку улогу, женску улогу, сценарио и најбољег дебитанта - рекао је Карл.

ФЕСТ ће бити у знаку легендарног Бекима Фехмијуа. Публика ће, између осталог, видјети ретроспективу његовог и стваралаштва Неде Арнерић, а на затварању ће Џон Малкович извести музичко-сценски перформанс "Музички критичар". Овај чувени глумац, уз бројна друга позната имена, биће гост фестивала.

Југослав Пантелић, умјетнички директор ФЕСТ-а, нагласио је да је поред Џона Малковича, Косте Гавраса, добитник овогодишњег "Београдског победника" за изузетан допринос филмској уметности и наша велика умјетница Мира Бањац.

Уводи се и нови програм ФЕСТ Фокус, а као куриозитет организатори најављују приказивање финалне верзије чувене "Апокалипсе данас" Франсиса Форда Кополе.