latinica  ћирилица
22/01/2020 |  22:04 ⇒ 23/01/2020 | 10:24 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Кључна питања за БиХ су економска, а не политичка (ВИДЕО)

Програм рада Савјета министара за ову годину требало би да буде утврђен до краја мјесеца, а кључан ће бити буџет, изјавио је у нашој емисији Телеринг, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је истакао да је важно да Савјет министара буде дио заједничког пакета рада влада ентитета. Нада се и да је ово посљедњи пут да се буџет за текућу годину усваја на њеном почетку.

Предсједавајући Савјета министара нагласио је опредјељење новог сазива Савјета министара да ће се његов рад мјерити по томе шта ће остати и како ће БиХ изгледати послије њега, те да ли ће цијела земља бити бар мало богатија и безбједнија.

- Било би добро да се у јавност излази само са оним што је усаглашено. У том правцу иде и наша одлука да отворимо сједнице Савјета министара за јавност и надам се да ћемо технички моћи то ријешити у наредна два мјесеца да би грађани видјели шта радимо, какве одлуке доносимо и да то не буду табу теме. Наш циљ је да се види да Савјет министара на дневном реду има животне теме - истакао је Тегелтија.

У вези са завршетком формирања Савјета министара, навео је да Млађен Божовић испуњава услове за именовање за министра за људска права и избјеглице, те да има велико искуство јер је више од десет година у Министарству за људска права и избјеглице.

- Надам се да ће консултације политичких опција бити завршене до 4. фебруара и да ћемо изабрати министра за људска права јер нема ничега што би Божовића дисквалификовало - рекао је Тегелтија.

Поновио је да ће поштовати Устав и надлежности различитих нивоа власти у БиХ.

Истакао је да не постоји никаква могућност да било ко од оних који представљају Републику Српску у Сарајеву крши уставе БиХ или ентитета, наводећи да је Милорад Додик као српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а укључен у све процесе у Сарајеву и да су сви из Српске на нивоу БиХ окупљени око њега.

Очекује да до краја јануара буде утврђен програм рада Савјета министара за ову годину, наводећи да ће од буџета зависити многе политике.

Подсјетио је да је СМ посљедњу годину дана радио у техничком мандату, уз много одгађања доношења одлука, што је резултирало са око 400 тачака дневног реда које би требало расправљати. Навео је да у СМ постоји ентузијазам да се ради, те да је захвалан министрима за жељу да сустигну ствари које су их задесиле као нека врста обавеза, а које они нису створили.

Тегелтија ове године очекује усвајање два буџета - за ову и наредну годину, а са премијерима ентитета постигнута је сагласност да оквир буџета институција БиХ за ову годину буде повећан за 30 милиона КМ на 780 милиона КМ. Процијењено је да је 30 милиона КМ неопходно за одређене активности заједничких институција.

Нагласио је да су кључна питања за успјех у БиХ економска, а не политичка, изразивши увјерење да ће бити реализовани значајни пројекти јер су они важни за грађане.

- У БиХ се морамо вратити унутрашњим односима и економском развоју јер великим темама о којима не постоји сагласност само тражимо тачке подјела - рекао је Тегелтија.

Сматра да због одласка становништва постоји проблем са недостатком одређених врста занимања, а отварање њемачког тржишта рада утицаће на одлив радника, и то не само из БиХ.

Указао је да послодавци морају да знају да лошим условима рада и ниским платама неће задржати раднике, те да је у циљу доброг пословања потребно квалитетно платити раднике, у чему ће СМ бити партнер послодавцима. Каже да највећу улогу имају владе ентитета, али је комплетна одговорност на пословној заједници.

Владе су, наводи, покушавале да олакшају позицију послодавцима и законским рјешењима олакшавале пословање и давале простор за повећавање плата као један од механизама да буду задржани радници.

Тегелтија каже да пословна заједница истиче оптерећење рада, а то је и тема разговора са премијерима ентитета. Истакао је спремност да се створи амбијент за смањење оптерећења рада што би се директно одразило на плате запослених.

Предсједавајући Савјета министара нагласио је и да је у већини случајева завршена ратификација уговора за пројекте на које се чекало на бх. нивоу, а ускоро би требало да почне и њихова реализација, те отворен инвестициони циклус.

Тегелтија сматра да начин на који је пренесена надлежност у области индиректних пореза на бх. ниво није добар за Републику Српску, те да није постојао такав договор са међународним финансијским институцијама.

- Кључна питања су висина стопе ПДВ, да ли имамо диференцирану стопу и рок плаћања ПДВ. Република Српска је још 2012. године предлагала диференцирану стопу ПДВ која би била примјењена на уску групу најважнијих производа, а да општа стопа буде повећана за један одсто. Из ФБиХ и заједничких институција БиХ нисмо добили подршку за то  - каже он.

Према његовим ријечима, нови закон о ПДВ-у, на којем је рађено и прије избора 2018. године, у завршној је фази израде.

- Законско рјешење које су припремили експерти задржало је јединствену стопу од 17 одсто. Сви морамо знати да ће, уколико дође до увођења диференциране стопе ПДВ-а, доћи и до губитка дијела прихода. Свако помјерање стопе ПДВ-а мора подразумијевати да приходи дођу до грађана - рекао је он у Телерингу.

Најавио је да ће Савјет министара, владе ентитета и пословна заједница формирати радну групу која ће проћи кроз кључне теме како би парламенту предложили закон о којем постоји консензус.

Каже да је забрињавајуће јер не постоји довољан степен спремности за разговор.

-Било шта да предложите постаје црно или бијело и прије разговора о томе шта доноси једно или друго рјешење. Опште правило треба да буде да рјешавамо оно о чему се можемо договорити, а да ствари о којима нема консензуса остављамо за касније. Желим да Савјет министара буде тијело које ће доносити одлуке у интересу грађана", поручио је Тегелтија.

Говорећи о НАТО-у као једној од тешких тема, Тегелтија је истакао да се зна ко доноси одлуке и да је Република Српска усвојила резолуцију о војној неутралности.

- Нисам сигуран да је спремна да је мијења. Усвојен је Програм реформи, а не АНП. АНП који је раније предложен за усвајање и Програм реформи нису исти документи. Опозиција из Републике Српске још не може да вјерује да је напустила власт на нивоу БиХ и сада жели да сву одговорност пребаци на нас, што је видљиво и из њихових тврдњи о споразуму са Турском о набавци наоружања. Овај споразум је давно усвојен, када су они били власт - каже Тегелтија.

Поручио је да је пут БиХ ка ЕУ један од приоритета, изразивши очекивање да ће БиХ до самита ЕУ у Загребу реализовати одређени број кредибилних мјера и да ће за то добити подршку.

- Договорили смо се да ће прмијери ентитета заједно са Савјетом министара одредити људе који ће се бавити само процесом европских интеграција. У вези са тим постоји много усаглашених ствари и њих треба реализовати. Не постоји велики ентузијазам на свим нивоима власти да се ради на овим реформским процесима, али постоји довољан број људи који може водити успјешно пут према приближавању ЕУ - рекао је Тегелтија.

Према његовим ријечима, БиХ не може сама ријешити мигрантску кризу, већ је за то потребна сарадња са сусједима које није било у претходном периоду.

Осврћући се на односе са сусједним земљама, Тегелтија је рекао да су односи БиХ са Хрватском и Србијом били у најмању руку чудни, наводећи да је најчудније да такву атмосферу нису креирали ни министри иностраних послова, ни чланови Предсједништва БиХ и предсједници.

Према његовим ријечима, ти односи морају бити поправљени и ријешена питања која су једноставна.

Он је нагласио да треба ријешити питање граница и протока робе, изражавајући увјерење да ће овај сазив Савјета министара имати бољу комуникацију са сусједима.

Тегелтија је рекао да Хрватска не показује расположење за добросусједске односе када је ријеч о намјери одлагања радиоактивног отпада на Трговској гори у близини границе са БиХ.

Предсједавајући СМ је најавио да ће се 29. јануара састати са предсједником Србије Александром Вучићем приликом његове посјете Мркоњић Граду, те да ће му бити задовољство да Вучић буде у његовом граду.

Емисију Телеринг можете погледати ОВДЈЕ.