latinica  ћирилица
22/01/2020 |  22:46 ⇒ 23:09 | Аутор: СРНА

Кошарац-Ђокић: Развијати енергетски сектор

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац оцијенио је да је енергетика топ сектор у БиХ и њена највећа компаративна предност, те указао на потребу даљег развоја потенцијала овог сектора с циљем снабдијевања домаћих потреба, као и извоза вишкова електричне енергије.
Улагања у енергетику - Фото: РТРС
Улагања у енергетикуФото: РТРС

Кошарац је са министром енергетике и рударства Републике Српске Петром Ђокићем у Сарајеву разговарао о условима из Трећег енергетског пакета који подразумијева усвајање одређених закона, попут закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, те преносу и тржишту електричне енергије у БиХ.

Саговорници су размијенили мишљења о процесу утврђивања одлуке о квалитету течних нафтних горива, те о пројекту гасификације, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ.

На састанку је разговарано и о Рафинерији нафте у Броду. Кошарац је подржао све инвестиције у енергетски сектор у Републици Српској и оцијенио их као основу за привредни развој.

Саговорници су усагласили облике сарадње два министарства засноване на пуној координацији и уважавању уставних и законских надлежности.

У том контексту, Кошарац је изразио опредјељење да организује периодичне састанке са надлежним министрима из Републике Српске и Федерације БиХ, те најавио да ће то бити модел будуће сарадње.