latinica  ћирилица
23/01/2020 |  09:16 | Аутор: СРНА

Митрополит Амфилохије очекује истински дијалог Цркве и државе

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је да је Српска православна црква спремна за разговор ако је власт Црне Горе, на првом мјесту, спремна да прихвати амандмане које је Митрополија поднијела на Закон о слободи вјероисповијести.
Митрополит Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит АмфилохијеФото: СРНА

Митрополит је захвалио предсједнику црногорске Владе Душку Марковићу за позив на дијалог, додајући да је боље да се не започиње никакав разговор уколико ће се од СПЦ тражити да прихвати безакоње.

- Благодаримо предсједнику Владе на његовом интересовању за доношење нормалног закона о Цркви и вјерским заједницама у Црној Гори. Скрећемо пажњу, ако под тим позивом он подразумијева онакве разговоре какви су досад неколико пута вођени, гдје се ми обавезујемо да прихватимо то безакоње, и да о њему разговарамо, онда ту боље да се не започиње никакав разговор - рекао је митрополит.

Владика Амфилохије је поручио да Црква очекује истински, прави дијалог, који је у сагласности са Венецијанском комисијом и са европским законима.

- Ако је то само позив да разговарамо о овом безакоњу, онда нема потребе. Они су нама то наметали већ неколико пута. Потпредсједник Владе Зоран Пажин нам је наметао разговор о том безакоњу. Није било говора о томе - рекао је митрополит Амфилохије за подгорички дневник "Дан".

Предсједник црногорске Владе Душко Марковић најавио је да ће се до краја седмице званично обратити митрополиту Амфилохију за наставак разговора.