latinica  ћирилица
23/01/2020 |  10:00 | Аутор: СРНА

Тривић: Ученици неће учити сувишно градиво

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је циљ растеретити ученике сувишног градива и мотивисати их да стичу знања и вјештине које ће моћи да примијене у животу.
Наталија Тривић - Фото: СРНА
Наталија ТривићФото: СРНА

Тривићева је навела да су ученици на првом мјесту у образовном систему и да је циљ створити предуслове за њихов здрав развој.

- Наш циљ је стварање стимулативног окружења у школама, враћање дигнитета образовном систему и поштовања према наставницима и професорима. Желимо да створимо нову школу за ново доба - нагласила је Тривићева.

Према њеним ријечима, Влада је утврдила правце развоја образовања који подразумијевају иновирање наставних планова и програма са фокусом на исходе учења, развијање програма за даровите ученике и увођење факултативних и изборних предмета ради професионалног усмјеравања ученика и образовања у складу са потребама тржишта рада.

- Развијаћемо наставне планове и програме за средње стручно образовање у складу са потребама тржишта рада и укључиваћемо више практичне наставе у средње стручне и техничке школе. Са послодавцима смо први пут дефинисали стандарде занимања који чине основу за развој квалификација усклађених са потребама тржишта рада. То је веома важан документ за креирање уписних политика у средњим школама - рекла је Тривићева за Еуроблиц.

Она је подсјетила да су све основне школе у Српској опремљене са по десетак е-учионица у оквиру пројекта "Доситеј", чиме су створени услови за извођење наставе тако да ученици буду активни на часу, а не пасивни посматрачи.

- У великом броју школа у примјени је е-дневник који омогућава родитељима да свакодневно прате рад своје дјеце. Ове године настављамо опремање основних и средњих школа рачунарском опремом и увођење е-дневника у све школе. Захваљујући Србији добићемо 500 дигиталних учионица. У припреми је дигитализација још шест уџбеника, а од школске 2021/2022. године реализоваћемо и е-упис у школе - истакла је Тривићева.

Говорећи о предшколском образовању и васпитању, Тривићева је навела да је дефинисано да буде повећан обухват дјеце предшколским образовањем и почетак вредновања рада предшколских установа.

Она је нагласила да је одлична иницијатива српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да вртићи буду бесплатни с циљем побољшања наталитета.

- Вртићи су у надлежности јединица локалне самоуправе, а Министарство је предузело кораке из своје надлежности. Циљ нам је да наредне године предшколско васпитање и образовање буде бесплатно за дјецу са сметњама у развоју и без родитељског старања - каже Тривићева.

Говорећи о првој додјели Светосавске награде просвјетним радницима заказаној за 28. јануар, Тривићева је навела да су свака школа и струковна удружења имали прилику да предложе кандидата, те да је комисија изабрала 24 наставника који су остварили изузетне резултате у прошлој школској години.

- Жељели смо да укажемо на просвјетитељску улогу учитеља и наставника. Светосавска награда је захвалност друштва за улогу просвјетних радника у васпитању и образовању наше дјеце - истакла је Тривићева.