latinica  ћирилица
23/01/2020 |  10:54 ⇒ 14:05 | Аутор: Агенције

Откривен могући извор заразе новим вирусом (ФОТО)

Број мртвих од новог типа коронавируса међу стотинама заражених у Кини порастао је са девет на 17, објавиле су кинеске власти.

Укупан број заражених од овог вируса порастао је на 571. Власти кинеског града Вухан, гдје се вирус појавио, суспендовале су у сриједу сав одлазни авионски и жељезнички саобраћај.

Сумња се и да су још 393 особе оболиле од овог вируса, али то још није потврђено, преноси Ројтерс.

Вирус се из Кине проширио на још неке земље, а скоро цијели свијет увео је додатне мјере и контроле на аеродромима и граничним прелазима.

ЦНН пише како је откривено да би извор новог коронавируса могле бити змије - кинеска кобра и кинески краит.

Змија позната као кинески краит или тајвански краит изразито је отровна врста змије која се налази у већем дијелу средишње и јужне Кине и југоисточне Азије. Болест је први пут пријављена у кинеском граду Вухан у децембру 2019., а од тада се нагло ширила. Од тада су заражени путници из Вухана заразили многе у Кини, али и у другим земљама, укључујући и САД.

Истраживачи су користили анализу протеинских кодова и упоредили их са протеинским кодовима коронавируса који се налази у различитим животињама, попут птица, змија, јежева и шишмиша, а открили су да су протеински кодови коронавируса пронађеног код људи најсличнији онима који су пронађени код змија.

Змије често лове дивљач, а према неким извештајима, и змије су се продавале на локалној пијаци морске хране у Вухану, што повећава могућност да је вирус можда прешао с домаћина - шишмиша, на змије, а затим и на људе, што је довело до ширења вируса.

У почетку чинило да се болест проширила само са животиња на људе, а закључак стручњака био како постоје докази о "ограниченом" преношењу с човјека на човјека, али ситуација се промјенила. Сада се појављује све више случајева међу људима који нису били изложени зараженим животињама, а болест се јавља и међу члановима породица и код медицинског особља које брине о зараженим пацијентима.

Брзина ширења корона вируса - приказ (Фото: илустрација )

- Сада већ имамо заражено 14 здравствених радника, што сугерише да је потенцијал за ширење вируса много већи - рекао је др Иан Липкин, директор Центра за имунологију и инфектологију Универзитета Колумбија. Наиме, коронавируси често "насељавају" шишмише а да им не наштете, понекад се премјештају с једне на другу животињску врсту, а потом и на људе.

- На мјестима на која се доводи више животињских врста долази много људи - попут пијаце у Вухану и другим дјеловима Кине гдје се продају живи сисари и птице, заједно с месом и рибом - вируси се могу ширити међу појединим врстама. Успут дјелом мутирају и постају заразни за људе. Коронавируси су у више наврата показали способност проласка кроз различите врсте и изазивања нових болести животиња и људи - рекао је др Марк Денисон, стручњак за заразне болести на Универзитету Вандербилт који иначе истражује коронавирусе.

Да би прешли са животиња на људе, вируси се морају прилагодити односно стећи способност напада на људске ћелије, избјећи имунолошки систем, размножити се унутар организама и имати могућност ширења.

Развој вакцине против коронавируса трајаће најмање годину дана.

Развој вакцина против новог корона вируса трајаће најмање годину дана, објавио је у четвртак Глобални савез за вакцине и имунизацију (ГАВИ).

Директор ГАВИ-ја Сет Беркли рекао је да стручњаци не знају довољно о епидемиологији нове болести да би могли ваљано процјенити ризик у овом тренутку.

- Добра вијест је да су научници већ секвенционисали и објавили геном вируса што је омогућило да неколико организација у свијету почне рад на вакцини - рекао је Беркли за агенцију дпа.

Вакцине које би штитила од корона вируса много је једноставније развити од оних за болести попут маларије или ХИВ-а, додао је.

Беркли је казао да ће ипак "бити потребни мјесеци пре него што се спроведу прва клиничка испитивања и најмање година дана прије него би вакцина могла бити доступна за употребу".

ГАВИ је непрофитно удружење које сарађује с владама, пословним људима, Свјетском банком, хуманитарним организација и невладиних организацијама како би испунило циљеве о вакцинисању.

Осим у Кини, коронавирус забиљежен је у Јапану, Филипинима, Јужној Кореји, Тајвану, Тајланду и у САД-у, као и у Хонгконгу и Макау.

Повезане вијести:

Свјетска здравствена организација одлучује о ванредном стању

Повећава се број заражених коронавирусом (ФОТО/ВИДЕО)

Вирус се шири: Све више заражених и смртних случајева у Кини

Вухан - град од 11 милиона становника у изолацији (ФОТО)