latinica  ћирилица
23/01/2020 |  12:29 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Није расправљано о именовању Ћулума за директора СИПА

Савјет министара на данашњој сједници није разматрао именовање Дарка Ћулума за директора Агенције за истраге и заштиту, али је договорено да у наредних 15 дана буду извршене консултације у оквиру Савјета, рекао је министар безбједности Фахрудин Радончић.
Фахрудин Радончић - Фото: РТРС
Фахрудин РадончићФото: РТРС

Радончић је нагласио да министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић није тражила да ова тачка буде скинута са дневног реда, већ је то заједнички захтјев свих бошњачких министара.

- У процедури је Ћулум, као и нека друга имена. О томе ће бити расправљано када се стекну политички услови - рекао је Радончић на конференцији за новинаре.

Он је навео да ће консултације у оквиру Савјета министара бити обављене и у вези са избором директора Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/ БиХ и других позиција, међу којима има доста вршилаца дужности директора.

- Предстоје озбиљне консултације и надам се да ћемо их завршити за 15 дана - рекао је Радончић.

Он је рекао да ће наредна сједница Савјета министара бити одржана у четвртак, 30. јануара, те да не очекује да ће тада на дневном реду бити кадровска питања, али да се нада да ће се врло брзо и то догодити.

- Када је ријеч о бошњачкој компоненти, наш услов је да се заједно разматра именовање директора Сипе и ОБА - навео је Радончић и изразио наду да ће се о томе сви договорити и да не очекује никакве проблеме.

Радончић је рекао да су на данашњој, другој сједници Савјета министара, све одлуке донесене једногласно.

Он је истакао да је важно да је усвојена Стратегије супротстављања трговини људима у БиХ за период 2020-2023. година, чији је предлагач Министарство безбједности.

Радончић је навео да Стратегија омогућава да БиХ на попису за праћење у извјештају САД о трговини људима остане на нивоу два јер би због неспровођења реформи могла пасти на позицију три што би значило енормну финансијску штету за помоћ БиХ.

- Овом стратегијом се испуњавају и неки захтјеви Европске комисије - рекао је Радончић.

Он је рекао да је данас усвојена и информација о стању миграција и истакао да се мора преузети пуна одговорност за безбједност грађана.

Радончић је нагласио да се садашња ситуација експонира као хуманитарно питање, а безбједносно је у другом плану.

Према његовим ријечима, БиХ у три године није промијенила ниједан подзаконски или законски акт и дозволила је да људи улазе.

- Не знамо ко су и сада БиХ мора доказивати њихов идентитет - навео је Радончић.

Он је рекао да ће тражити да БиХ сачини пакет мјера за превазилажење мигрантске кризе, као и консултације са члановима Предсједништва БиХ, те додао да је обавио консултације са директорима безбједносних агенција и разговоре са међународним представницима.

- Тражимо већу финансијску помоћ за рјешавање мигрантске кризе од иностраних партнера јер је то питање и њихове безбједности. Нама практично недостаје све, полицајаца, особља у Служби за послове са странцима, промјене законских аката који ће омогућити полицијским органима да одговорно раде - навео је Радончић и нагласио да ће за њега безбједносно питање бити апсолутни приоритет.

Радончић је додао да данас није било ријечи о повећању плата у институцијама, али да је за то да плате буду повећане свим запосленим. Када је ријеч о политичарима, Радончић сматра да они имају превелике плате и да би требало да буду изузети, подсјетивши да своју плату даје у хуманитарне сврхе.